emg home
RSS

Italijanski Dytech gradi fabriku u Nišu (VIDEO)

13. jul 2010. | 13:37 15:00

Izvor: Emg.rs

Grad: Niš

U Nišu je danas potpisan sporazum o izgradnji nove fabrike italijanske kompanije Dytech, proizvođača cevi za protok tečnosti u autoindustriji, koja će zaposliti 400 radnika.

Sporazum o toj "grinfild" investiciji, čija je vrednost 12 miliona evra, potpisali su vlasnik i direktor Dytecha Đulijano Zuko, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Potpisnici su najavili da će Dytech početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti "u drugoj polovini naredne godine".

Dinkić je naveo da je dolaskom Dytecha Niš dobio prvog italijanskog investitora i da je ujedno prvi put da će jedan Fijatov dobavljač imati proizvodnju van Kragujevca.

„S obzirom da Niš ima visoku stopu nezaposlenosti, ovo je lep dan i za Niš i za Srbiju, jer će nakon sporazuma koje smo potpisali sa južnokorejanskom Yurom i italijanskim Dytechom, posao u Nišu će naći 2.000 ljudi“, rekao je Dinkić.

Kompanija Dytech iz Torina ima sedam fabrika širom sveta i godišnji obrt od 270 miliona evra. Iz fabrike u Nišu snabdevaće se klijenti Dytecha poput Mercedesa, Renaulta, General Motorsa i Fijata, a najveći deo komponenti će ići direktno u izvoz, dok će 40 odsto proizvodnje u Nišu ići u kragujevačku fabriku Fijat automobili Srbija.

Dinkić je kazao da će sredinom septembra u industrijskoj zoni Međurovo početi izgradnja nove Dytechove fabrike i izrazio uverenje da će fabrika biti gotova do sredine 2011. godine. On se zahvalio rukovodstvu Grada Niša koje je u vrlo kratkom roku primenilo nov Zakon o planiranju i izgradnji i odobrilo besplatno zemljište Yuri i Dytechu za izgradnju fabrika i naveo da je to dobar primer saradnje inostranih kompanija, lokalne samouprave i Vlade Srbije.

„Naš cilj jeste da nastavimo sa dovođenjem kompanija, posebno onih iz oblasti automobilske industrije i elektronike. Ministarstvo ekonomije i SIEPA trenutno pregovaraju sa 25 kompanija iz oblasti auto industrije, a u Niš smo doveli već dve kompanije“, rekao je Dinkić i dodao da je Dytech dobio najveće podsticaje u iznosu od 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, jer je reč o kapitalno intezivnoj proizvodnji.

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je od danas program oživljavanja velikih industrijskih centara u Srbiji počeo da se primenjuje u praksi. On je pozvao investitore da ulažu u Zaječar, Niš, Kraljevo, Novi Pazar i druge gradove koji imaju visoku stopu nezaposlenosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Auto industrija

Ličnosti: Mlađan Dinkić

Kompanije: Yura, Dytech


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta

Povezani naslovi