emg home
RSS

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Kine (VIDEO)

14. jul 2010. | 17:09 17:31

Izvor: Emg.rs

Predstavnici delegacija Kine i Vlade Srbije potpisali su danas u Skupštini Srbije nekoliko sporazuma o saradnji i kreditiranju.Predsednik kineske EKSIM banke Li Ruog i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o preferencijalnom potrošačkom kreditu za most Zemun-Borča.

Osim toga, oni su potpisali i Sporazum o koncesionom zajmu Srbiji za projekat sistema provere kontejnera/vozila.

Memorandum o razumevanju o obostranom osnivanju kulturnih centara potpisali su zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Guanđa i ministar kulture Nebojša Bradić.

Potpisana je i Razmena note između Srbije i Kine o nepovratnoj pomoći Srbiji, kao i Okvirni sporazum vlada dveju zemalja o obezbeđivanju koncesionog zajma za Srbiju.

Ambasador Kine u Srbiji Vei Đinghua potpisao je s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem Memorandum o razumevanju u oblasti zdravlja i medicine.

   

Kina želi da ojača trgovinsku razmenu sa Srbijom


Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarali su danas u Beogradu o jačanju ekonomske i parlamentarne saradnje dve zemlje.

Predsednik kineskog parlamenta je potvrdio spremnost Kine da ojača trgovinsku razmenu sa Srbijom, kao i da investira u Srbiju, posebno u infrastrukturu, termoelektrane i u oblasti zelene ekonomije.

"Kina poštuje put razvoja koji je Srbija izabrala i razumem politiku učlanjenja u Evropsku uniju. To je politička osnova saradnje dve zemlje", rekao je Vu novinarima posle razgovora sa Slavicom Đukić-Dejanović u Skupštini Srbije.

     


Podsetivši da Srbija podržava politiku "jedne Kine", Đukić-Dejanovićeva je izrazila je zahvalnost visokoj kineskoj delegaciji zbog podrške Pekinga u poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vu i Đukić-Dejanovićeva razgovarali su i o uspostavljanju čvršće saradnje parlamenata Kine i Srbije, najavljujući dalje aktivnosti na tom planu.


Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo i delegacija kineskog parlamenta doputovali su danas u trodnevnu posetu Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Međudržavna saradnja

Ličnosti: Diana Dragutinović, Tomica Milosavljević, Nebojša Bradić, Slavica Đukić Dejanović, Vu Bangu

Institucije: Skupština Srbije

Kompanije: Eksim banka


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta