emg home
RSS

Do kraja jula poznato ima li masovne grobnice kod Raške

19. jul 2010. | 14:16

Izvor: Beta

Istražni sudija Odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine Milan Dilparić izjavio da će do kraja meseca biti gotovo veštačenje zemljišta sa lokacije kod Raške koje treba da pokaže ima li masovne grobnice na tom mestu.

Predstavnici srpskog pravosuđa saopštili su početkom maja da je blizu Raške nađena masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih Albanaca stradalih u okolini Drenice 1998. i 1999.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović danas je na konferenciji za novinare podsetio da su sa lokacije u Rudnici kod Raške 6. juna uzimani uzorci tla sa dubine šest do osam metara kako bi se utvrdilo da li u njima postoje organske materije i da li je bilo nabacivanja zemljišta, što bi ukazalo na postojanje masovne grobnice.

"Nameravamo da odemo u Prištinu kako bismo s rezultatima i svim aktivnostima koje preduzimamo upoznali sve učesnike provere lokacije i kosovsku javnost jer se tom temom mnogo manipuliše", rekao je Odalović.

Tokom uzimanja uzoraka, na lokaciji su bili predstavnici Euleksa, kosovske Radne grupe za nestale, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i drugih organizacija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini

Ličnosti: Veljko Odalović, Milan Dilparić

Institucije: Euleks, Komisija za nestale, Viši sud u Beogradu, Radna grupa za nestale Kosova, Međunarodni komitet Crvenog krsta


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi