emg home
RSS

Tadić Josipoviću predao ikonu iz Dalja (VIDEO)

19. jul 2010. | 16:56 20:45

Izvor: Emg.rs, Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je danas u Beogradu predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću ikonu iz Dalja, u okviru povratka kulturnog blaga.
Josipović je rekao da predaja ikone predstavlja više od simboličnog čina, jer "pokazuje dobru volju" kuda idu odnosi između dve zemlje, kao i pozitivni trend između Srbije i Hrvatske.

On je dodao da to "svedoči o napretku ostvarenja jednog od zajedničkih ciljeva a to je povratak kulturnog blaga".

     

Tadić je zahvalio mešovitoj međudržavnoj komisiji za povratak kulturnog blaga koja radi na povratku kulturnih dobara.

Tadić je rekao da pridaje poseban značaj pitanju zaštite kulturnih dobara i kulturnog identiteta, posebno na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik Srbije je dodao da ovaj simoblični čin povratka kulturnog dobra smatra kao veliki simbolični, ali i vrlo kontkretni politički čin.

Prethodno su Tadić i Josipović razgovarali sa porodicama koje su izbegle iz Hrvatske tokom ratova 1990-ih, a koje su posredstvom Komesarijata za izbeglice Republike Srbije uključenje u program povratka.

Kako se navodi u saopštenju iz Tadićevog kabineta, porodice su predsednicima iznele probleme sa kojima se suočava većina porodica u procesu povratka, kao što su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemoguhcnost otkupa dobijenih stanova, problemi sa dobijanjem drzavljanstva i ekonomska održivost povratka.

Sastanku su prisustvovale porodice Pozar, Grujić, Pjevalica, Andusić, Đurđević, Draca, Lalić i Dobrić. Ove porodice izbegle su iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i komesar za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić, ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, ambasador Miroslav Kopecni, savetnik predsednika Srbije Mladan Dordevic, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kupresak, savetnik predsednika Hrvatske Sinisa Tatalović i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

   

Tadić i Josipović prošetali centrom Beograda


Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović danas su tokom šetnje centrom Beograda razgovarali s građanima i prisustvovali susretu umetnika iz Srbije i Hrvatske na Kalemegdanu.

Tadić i Josipović su posetili knjižaru "Plato" kod Filozofskog fakulteta gde je Tadić hrvatskom predsedniku poklonio knjigu "Rečnik ex YU mitologije". On je od Josipovića dobio knjigu o sukobima u Vukovaru, 1991. godine "Ništa lažno - Vukovar 1991. godine" koju je napisao savetnik predsednika Hrvatske za branitelje Predraga Matića.

Tadić i Josipović su zatim Knez Mihajlovom ulicom otišli na Kalemegdan, gde su prisustvovali susretu umetnika iz Srbije i Hrvatske.

     

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>