emg home

RSS

NUNS: Savet za štampu treba da radi

20. jul 2010. | 10:46

Izvor: Beta

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je danas da je Savet za štampu pravo mesto kome treba da se obrate oštećeni u izveštavanju o policijskoj akciji Kraba i da je to samoregulatorno telo već uveliko trebalo da radi.Obradović je izjavio da je ministar zdravlja Tomica Milosavljević od NUNS-a zvanično tražio preduzimanje mera protiv novinara i medija koji su prekršili Kodeks izveštavajući o hapšenju lekara i farmaceuta osumnjičenih za primanje i davanje mita i povredili prava pacijenata.

"Nema sumnje da je u izveštavanju o akciji "Kraba' bilo kršenja Etičkog kodeksa, ali smatramo da je ministar zdravlja trebalo najpre da se obrati Savetu za štampu, što smo mu i preporučili. Ukoliko to telo utvrdi odgovornost naših članova izjasniće se i naš Sud časti", kazao je Obradović i dodao da je ovo dobra prilika da Svet za štampu počne da radu svoj posao.

Naglašavajući da NUNS nikada nije bežao od utvrđivanja odgovornosti novinara, pa neće ni u ovom osetljivom slučaju, Obradović je kazao i da bi ministar Milosavljević morao najpre da porazgovara sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

"Mislim da je (ministar unutrašnjih poslova Ivica) Dačić svojom neodmerenom izjavom, ne samo prekršio prezumpciju nevinosti osumnjičenih, već je, na izvestan nacin, dao zeleno svetlo onim novinarima i medijima koji su neprofesionalno dolazili do zakljucaka da su ti lekari ubijali decu povećanim dozama citostatika. Ta je optužba izazvala veliko uzmenirenje javnosti", ocenio je Obradović.

Ministar Milosavljević je dostavio obimnu dokumentaciju o kršenju profesionalnih normi prilikom izveštavanja o akciji "Kraba", ali i o nekim drugim slučajevima kao što su nerasvetljene okolnosti smrti pacijenata. Najviše primera je iz tabloidne štampe.

Savet za štampu kao samoregulatorno telo novembra prošle godine osnovali su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija i Lokal press.

Savet je nadležan za praćenje poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanje predstavki pojedinaca i institucija povodom tekstova objavljenih u štampi, kao i za edukaciju za postupanje u skladu sa Kodeksom i jačanje ugleda medija.

Savet je nadležan za medijaciju između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija i iznošenje javnih opomena u slučajevima kršenja etičkih standarda.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi