emg home
RSS

Lisovolik: Ne odmrzavati plate i penzije (VIDEO)

20. jul 2010. | 13:40

Izvor: Emg.rs

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je danas da Srbija ne bi trebalo da odmrzava plate i penzije do isteka aranžmana sa tom finansijskom institucijom u aprilu 2011. godine.Lisovolik je, komentarišući najave srpskog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će od MMF-a tražiti odmrzavanje penzija i plata na jesen, rekao da je sa Vladom Srbije već usaglašen stav da penzije i plate mogu biti odmrznute tek sledećeg aprila, te da bi ranije odmrzavanje moglo da utiče na porast inflacije.

Lisovolik je ocenio da bi u slučaju odmrzavanja penzije i plate Srbija mora iz nečega da finansira, što znači da bi verovatno morala da podigne poreze ili da nađe neki drugi način za to.     

On je na okruglom stolu “Srpska privreda godinu dana kasnije - viđenje i preporuke MMF-a za 2011. godinu” održanom u Privrednoj komori Beograda istakao da bi trebalo imati u vidu da to zamrzavanje pogađa najugroženije delove stanovništva, zbog čega je potrebno povećati socijalnu pomoć.

     On je istakao da je tekuća potrošnja glavna oblast u kojoj bi Srbija trebalo da uloži reformske napore, jer u poređenju sa novim članicama Evropske unije ima veliki broj zaposlenih u javnom sektoru i veće izdatke za plate i penzije.

Lisovolik je naglasio da je zamrzavanje plata i penzija u Srbiji doprinelo kontrolisanju budžetskog deficita, uprkos svemu onome što se događalo na finansijskom tržištu zbog krize.

Lisovolik je naveo da na srednji rok Srbija treba da do 2015. godine izdatke za penzije sa sadašnjih 13 spusti na 10 procenata, dok bi izdatke za plate trebalo smanjiti na osam sa sadašnjih deset odsto.

On je kazao da Srbija mora da ostvari održivi razvoj i da to može učiniti povećanjem izvoza, koji sada iznosi ispod 20 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) ili da privuče što više direktnih investicija, što može učiniti jedino ako pre toga unapredi poslovno okruženje, oživi privatizaciju i unapredi infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, zakonom o fiskalnoj politici bi trebalo precizno definisati kako se budžet koristi i formirati budžetski savet koji bi bio kontrolno telo.

Globalni oporavak od ekonomske krize će, prema njegovim rečima, skromno uticati na privredni rast u Srbiji, jer je kod nas učešće izvoza u BDP-u na jako niskom nivou. Lisovolik je upozorio da Srbija mora da pospeši privredni rast kako bi izbegla dalji rast spoljnotrgovinskog deficita.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, Plate, Penzije, Porez

Ličnosti: Bogdan Lisovolik

Institucije: Vlada Srbije, MMF


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

  20. sep 2010.

  Njujork, Beta

 • Eštonova sutra u UN s Tadićem o dijalogu o Kosovu

  20. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Vlada Vojvodine predložila rebalans budžeta

  20. sep 2010.

  Novi Sad, Beta

 • Lokalizovan požar u lozničkoj fabrici Viskoza

  20. sep 2010.

  Loznica, Beta

Povezani naslovi