emg home
RSS

Na Mokroj Gori otvorena konferencija o održivom razvoju

20. jul 2010. | 13:45 17:15

Izvor: Beta

Grad: Mokra Gora

Dvednevna međunarodna konferencija "Obnovljivi izvori energije i održivi razvoj" počela je danas na Mokroj Gori.

Konferencija, koju je otvorio potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, održava se u okviru proslave 110 godina rada užičke hidroelektrane Pod gradom, druge centrala u svetu, posle centrale na Nijagarinim vodopadima, izgrađene po Teslinom principu polifaznih odnosno neizmeničnih struja.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić rekao je na otvaranju skupa da bez energetskog sektora nema razvoja ni jedne zemlje i da Srbija treba da se potrudi da taj razvoj bude održiv.

Ministar energetike Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac istakao je da taj sektor pruža značajne mogućnosti regionalne saradnje i podsetio da je RS usvojila strategiju razvoja energetike.

Predstavnik Evropske unije (EU) Ferenc Simon ocenio je važnim aktivnosti lokalnih zajednica koje rade projekte štednje energije i dodao da Srbija ima dobru poziciju u energetskom sektoru.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac Drvengrada u Mećavniku na Mokroj Gori, rekao je da Elektroprivreda Srbije u Mećavniku ima saradnika u realizaciji ideje održivog razvoja kroz gradnju male hidroelektrane koju je projektovao institut Jaroslav Černi iz Beograda.

Poslanik Evropskog parlamenta Miroslav Randorf izjavio je da je EU do sada u energetski sektor Srbije uložila 500 miliona evra i ocenio da taj sektor ima velike mogućnosti za razvoj obnovljivih izvora energije.

On je dodao da će evropske institucije pomoći Srbiji i u domenu zaštićenih potrošača domaćinstava.

   

Škundrić: Dovoljno dozvola za nova ulaganja u energetiku

Petar Škundrić je izjavio da je Srbija u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije izdala dovoljan broj dozvola za novi investicioni ciklus od 500 miliona evra.

Škundrić je podsetio da je izgrađeno nekoliko malih hidrocentrala, a desetine novih su dobile ovlašćenog proizvođača uz korišćenje olakšica na osnovu Vladine uredbe o obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo energetike je izdalo energetske dozvole za gradnju vetrogeneratora kapaciteta snage 1.400 megavata, a u poslednje vreme postoji interes za izdavanje dozvola za solarne elektrane i elektrane koje rade na biomasu, naveo je još Škundrić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Održivi razvoj

Ličnosti: Slobodan Puhalac, Emir Kusturica, Petar Škundrić


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

  20. sep 2010.

  Njujork, Beta

 • Eštonova sutra u UN s Tadićem o dijalogu o Kosovu

  20. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Vlada Vojvodine predložila rebalans budžeta

  20. sep 2010.

  Novi Sad, Beta

 • Lokalizovan požar u lozničkoj fabrici Viskoza

  20. sep 2010.

  Loznica, Beta

Povezani naslovi