emg home
RSS

Delta pozvala Milku Forcan da vrati imovinu Jugohemije

21. jul 2010. | 14:39 17:47

Izvor: Beta

Delta holding najavio je danas da je spreman da povuče sve tužbe za zaštitu imovine Jugohemije ukoliko predsednica Upravnog odbora i direktorka Jugohemije, Milka Forcan i Smiljka Mileusnić-Adžić vrate tu imovinu. Milka Forcan odbacila je optužbe Delta holdinga da je nelegalno otuđila deo imovine te kompanije.Potpredsednik Delta holdinga Dragan Filipović je na konferenciji za novinare pozvao sestre Forcan i Mileusnić-Adžić da bez odlaganja ponište "nelegalne postupke kojima su otuđile imovinu Jugohemije", kompanije koja je deo Delta sistema.

Pravni zastupnik Delta holdinga Nenad Popović kazao da je slučaj oko otuđenja imovine Juhohemije započeo kada je Delta holding tražio uvid u poslovanje Jugohemije i Delta stara, kojima je upravljala Milka Forcan.

Delta star je, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, vlasnik 77 odsto kapitala Jugohemije. U kompaniji Delta star udeo od 60 odsto ima kiparski Hemslejd, a 40 odsto ima Form komjunikejšns, firma registrovana u Delaveru za koju se veruje da pripada Milki Forcan.

Popović je kazao da je nakon što je zatražen uvid u poslovanje kompanija kojima je upravljala Forcanova, Jugohemija 25. juna obavestila Hemslejd da od Delta stara potražuje 478 miliona dinara, iako je to potraživanje dospelo na naplatu krajem 2009. godine.

"Menicu za taj dug potpisale su Milka Forca i Smiljka Mileusnić-Adžić", naglasio je on i dodao da Delta holding nije imao nikakav uvid u poslovanje Jugohemije i Delta stara.

Kompanija Jugohemija blokirala je 2. jula račun Delta stara zbog, kako su naveli, kašnjenja u islati duga od 478 miliona dinara.

Popović je kazao i da su nakon što je Delta holding zakazao Skupštinu akcionara Jugohemije na kojem je predstojala smena članova Upravnog odobor, namerno uvećan udeo firme Form komjunikejšns u Jugohemiji osnivanjem kompanije Jugohemija menadžment.  

Prema njegovim rečima, Jugohemija je na novu firmu, kao osnivački kapital od 25 odsto unela dve zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu, koje je procenila na oko četiri miliona evra iako bi po ceni od 2.000 evra za kvadrat, realna vrednost bila 11 miliona evra.

Popović je kazao da je Form communications, vlasnik 75 odsto udela u novoj kompaniji, kao osnivački kapital uneo 40 odsto vlasništva u Delta staru i procenio ga na 12 miliona evra iako prema vrednosti aktive te kompanije, ne bi mogao da premaši 2,56 miliona evra.

Pravni zastupnik Delta holdinga je istakao da je zbog toga kompanija Delta star podnela krivične prijave protih odgovornih osoga i zatražila postavljanje privremene uprave u firmama Jugohemija i Jugohemija menadžmentu.

Popović je naglasio i da je Miroslav Mišković jedini vlasnik kiparske kompanije Hemslejd, koja je vlasnik Delta holdinga.

     

Milka Forcan odbacila optužbe Delta holdinga

 


Predsednica Upravnog odbora Jugohemije Milka Forcan odbacila je danas optužbe Delta holdinga da je nelegalno otuđila deo imovine te kompanije osnivanjem firme Jugohemija menadžment.

"Osnivanje preduzeća Jugohemija menadžment uređeno je u skladu sa zakonom i sve informacije koje se plasiraju na tu temu su pokusaj diskreditovanja mene i moje sestre Smiljke Mileusnić-Adžić", navodi se u pisanoj izjavi Milke Forcan.

Prema navodima Delta holdinga, firma Jugohemija menadžment osnovana je nakon što je Holding zatražio uvid u poslovanje Deltine kompanije Jugohemija i njenog većinskog vlasnika Delta stara, kojima je upravljala Milka Forcan.

Forcanova je istakla da je na osnivanju kompanije Jugohemija menadžment radio tim advokata koji je zaštitio interese Jugohemije.

"Kao neko ko nepunih 20 godina radi u privredi i do sada nije nikad prekršio nijedan zakon, potpuno je besmisleno misliti da bih danas učinila nešto protiv zakona", kazala je ona.

Forcanova je navela i da je ugovor o pozajmici između Jugohemije i Delta stara dugo bio na snazi i da je zaveden u svim bilansima koji su ulazili u konsolidovani bilans Delta holdinga.

Taj ugovor, istakla je, bio je dostupan i predočen svim organima upravljanja i finansijskim službama u Delta holdingu.

"Pokusaj plasiranja informacije da predsednik kompanije (Delta holding Miroslav Mišković) nije bio upoznat sa iznosom pozajmice je sraman", istakla je bivša potredsednica Delta holdinga Milka Forcan.

     

Filipović: Prodaja Delta maxija nije ugrožena

 


Potpredsednik Delta holdinga Dragan Filipović ocenio je danas da na pregovore o pronalasku strateškog partnera za Delta maxi ne utiču problemi oko Deltinih kompanija Jugohemija i Delta star.

"Medijske špekulacije ne utiču na pregovore jer se ne vrednuje fimra na osnovu novinskih napisa već na osnovu bilansa i potencijala", kazao je on na koferenciji za novinare.

Problem oko imovine Jugohemije i blokade računa Delta stara nastao je nakon odlaska iz kompanije potpredsednice Delta holdinga Milke Forcan, koja je i bila i predsednica Upravnog odbora Jugohemije i upravljala Delta starom.

Filipović je ponovio da se ne prodaje čitav Delta holding, već da poslednjih godinu i po Delta maxi, kao deo holdinga, traži strateškog partnera za dalji razvoj.

"Imamo više zainteresovanih potencijalnih partnera sa kojima razgovori traju. Taj proces neće biti brzo završen", kazao je on.

Strateški partner, istakao je Filipović, ući će u maloprodaju hrane u Srbiji i regionu sa manjinskim paketom, a najviše do 50 odsto kapitala.

Delta maksiju je partner potreban da bi se brže razvijao na postojećnim i novim tržištima na koje kompanija želi da izađe, a ne može to sama da ostvari željenom brzinom, kazao je potpredsednik Delta holdinga.

Pravni zastupnik Delta Holdinga Nenad Popović potvrdio je da je sud na Kipru uveo privremenu zabranu raspolaganja kapitalom Delta maksija, na osnovu tužbe Branka Forcana, jednog od vodećih menadžera pri osnivanju Delta holdinga.

Popović je naveo da sud u Srbiji ne može da prizna tu odluku i da prodaja Delta maksija ne može da bude ugrožena.

On je kazao je Branko Forcan, koji je i suprug bivše potpredsednice Delta holdinga Milke Forcan, pokrenuo postupak na Kipru u kojem tvrdi da je vlasnik devet odsto kapitala u Delta maksiju.

"Forcan nema dokaza za svoju tvrdnju", kazao je Nenad Popović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Imovina

Ličnosti: Milka Forcan, Smiljka Mileusnić-Adžić

Kompanije: Delta Holding, Jugohemija


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Zaštita životne sredine bitan uslov za integracije u EU (VIDEO)

    21. sep 2010.

    Emg.rs