emg home
RSS

Preporuke za zaštitu od rizika u periodu nestabilnog kursa

26. jul 2010. | 11:32

Izvor: Emg.rs

Da bi se zaštitili od kursnih rizika, građani bi trebalo da izbegavaju konverziju valuta u periodima nestabilnosti kursa dinara prema evru, a ako je neophodno da menjaju novac trebalo bi da pogledaju ponudu više banaka i menjačnica, savetuju analitičari finansijskog portala Kamatica.com.

Građanima se savetuje da tokom perioda nestabilnosti kursa usklade valutu u kojoj štede u bankama s valutom u kojoj imaju najveće troškove i da refinansiraju kredite s valutnim klauzulama u dinarske.

Tokom perioda nestabilnosti kursa, poslovne banke i menjačnice radi odbrane svojih poslovnih rezultata i ponekad ostvarivanja ekstraprofita pomeraju granice kupovnih i prodajnih kurseva više no što je uobičajeno. Najčešće su u tom periodu na gubitku građani koji vrše konverziju valuta, navodi Kamatica.com. 

Dinarska štednja nosi značajne prednosti u odnosu na štednju u stranoj valuti, a to su viša kamatna stopa i usklađenost sa stopom inflacije, ali ako gradjani štednju planiraju da utroše za kupovinu robe ili usluga koje su visoko zavisne od kursa preporučljivo je da makar deo štednje bude u stranoj valuti. 

Usklađivanje načina indeksiranja kredita s valutom u kojoj se prima plata preporuka koju treba primenjivati nezavisno od kretanja kursa domaće prema stranim valutama, pošto svako pomeranje kursa dinara naniže prema stranoj valuti povećava mesečnu obavezu korisnika kredita, navodi Kamatica.com.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kurs, Dinar, Štednja

Kompanije: Kamatica.com


Unesite tekst komentara:

27. jul 2010. 08:53:18

| + Nikola S Munjas BA

0

...DRZIMO SE AMERIKE I ENGLESKE..TO SU ZEMLJE PROLETERSKE !
...DOLARA I FUNTE ... !!!!

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi