emg home
RSS

Bez dogovora o ceni mleka između proizvođača i prerađivača

04. avgust 2010. | 17:34 17:38

Izvor: Tanjug

Grad: Novi Sad

Predstavnici proizvođača i prerađivača mleka u Srbiji nisu se danas u Novom Sadu dogovorili o visini osnovne cene tog proizvoda, niti su mogli da obećaju da neće biti poskupljenja mleka u prodavnicama.

Oni su se, međutim, kako su istakli, usaglasili o budućem nastupu prema državi i trgovcima, radi normalizovanja stanja na tom tržištu.

"Postavili smo konačno stvari na prave noge, a to znači da su proizvođači mleka osnova koju svi ostali treba da podržavaju", kako bi se uspostavilo normalno stanje na tržištu, izjavio je novinarima Uroš Šećerov, pregovarač u ime konzorcijuma proizvođača.

Taj konzorcijum, kako je predočeno, mlekarama u Srbiji isporučuje 400.000 litara mleka dnevno, što je skoro 50 odsto od ukupnih isporučenih količina.

Šećerov je, posle razgovora sa predstavnicima najvažnijih domaćih prerađivača mleka, koje je predstavljao generalni direktor Salforda Srbija Slobodan Petrović, istakao da povećanjem osnovne cene mleka za 2,5 dinara po litru, nisu zadovoljni ni proizvođači, ni prerađivači.

On je naglasio da je to malo povećanje cene, od oko deset procenata, koje su proizvođači sami ponudili posle jedinstvenog zahteva proizvođača mleka okupljenih u konzorcijumu.

To je, kako je istaknuto, "dobar znak da ujedinjeni proizvođači predstavljaju snagu koja, zajedno s prerađivačima, može postići konačan cilj".

U predstojećem periodu uslediće pregovori sa predstavnicima države i sa trgovačkim lancima, kako bi se u Srbiji konačno uspostavio red na tržištu mleka, od proizvodnje do potrošnje te namirnice, rekao je Šećerov.
On je dodao da i predstavnici države "očigledno sve više uvažavaju proizvođače mleka", jer su najavili da će biti isplaćene premije za drugi ovogodišnji kvartal a, kako je napomenuo, verovatno će biti doneta i uredba o reprogramiranju njihovih kredita.

U ime oko 150 proizvođača mleka u našoj zemlji, okupljenih u tom neformalnom udruženju stvorenom radi postizanja odgovarajuće proizvođačke cene mleka, on je naglasio da "proizvođači ni u jednom trenutku ne žele da obustave isporuku mleka na štetu srpskog tržišta".

Svoju konačnu odluku o visini osnovne cene mleka - taj konzorcijum proizvođača saopštiće za sedam dana, najavio je Šećerov.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Mleko

Ličnosti: Slobodan Petrović, Uroš Šećerov

Kompanije: Prerada, Salford Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

06. jun - 12. jun 2011.

>>

Povezani naslovi