emg home
RSS

Proizvođači mleka će učestvovati u formiranju visine premija (VIDEO)

12. avgust 2010. | 18:16

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se danas u Novom Sadu s ministrom poljoprivrede Sašom Draginom da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu.Kako su novinarima saopštili predstavnik Konzorcijuma Uroš Šecćerov i ministar Dragin, na sastanku je dogovoreno i da Nacionalna laboratorija za proveru kvaliteta mleka počne da radi najkasnije do kraja 2010 godine.

     Proizvođači mleka nisu s Draginom razgovarali o zahtevu da otkupna cena sirovog mleka, bez PDV-a i subvencija, bude 32 evrocenta za litar, jer to nije u domenu Ministarstva poljoprivrede.

Današnji sastanak usledio je dan pošto su individualni proizvođači formirali konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama i zatražili hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Članice Konzorcijuma traže da se izmeni uredba Ministarstva poljoprivrede i propisani iznos subvencije po grlu stoke poveća na 20.000 dinara, kao i da se ona primenjuje i na fizička lica i na registrovana poljoprivredna gazdinstava.

Konzorcijum je zatražio i da se poveća iznos premije po litru otkupljenog mleka sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara, a da se republičkim budžetom za 2011. godinu ona uskladi sa prosečnim iznosom premije za mleko u državama CEFTA regiona.

S obzirom da sastanku nisu prisustvovali predstavnici industrije mleka, Šećerov je ponovio da će proizvođači, ako mlekare ne prihvate predlog proizvođača da otkupna cena mleka bude 32 evrocenta za litar, 22. avgusta prestati da isporučuju mleko prerađivačima.

     Konzorcijum čine proizvođači koji ukupno proizvode oko 200.000 litara mleka dnevno, a sačinjavaju ga fizička i pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji "Salforda", za koji je već dva puta Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da postoji monopol, a Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Mleko

Ličnosti: Saša Dragin, Uroš Šećerov

Institucije: Konzorcijum ujedinjenih proizvođača sirovog mleka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

11. oktobar - 17. oktobar 2010.

>>