emg home

RSS

Hypo Alpe Adria banka prala novac Darka Šarića?

25. avgust 2010. | 09:20 15:43

Izvor: Beta

Austrijska Hypo Alpe Adria banka, pod istragom zbog finansijskih zloupotreba, oprala je 100 miliona evra Darka Šarića, osumnjičenog za trgovinu drogom, piše austrijski dnevnik Esterajh pozivajući se na istragu srpskih vlasti.

List piše da je Šarić preko of-šor kompanija uložio 100 miliona evra na račune banke, u prvom redu u Lihtenštajnu. Uporedo s tim, od 2007. do 2009. filijala Hypo Alpe Adsria banke banke u Holandiji, firma Hypo Group Netherlands Corporate Finance, odobrila je kredit od 81,56 miliona evra, a filijala Hypo Alpe Adria International odobrila je 2008. i 2009. još jedan kredit od 17,9 miliona evra, piše list.

Krediti su išli na račun preduzeća Blok 67 Asociates, koje je bilo zaduženo za gradnju naselja Belvil, piše list, dodajući da srpski istražni organi raspolažu svom dokumentacijom o tim kreditima.

Prema pisanju dnevnika, otplata kredita je vrlo brzo prestala, od oba kredita vraćeno je oko 8,5 miliona evra, a banka je dug interno namirila iz sume od 100 miliona koju je Darko Šarić ranije uplatio. Istražioci smatraju, prema pisanju lista, da je takvo postupanje u načelu moguće, ali samo ako je u njega uključeno i rukovodstvo banke, odnosno ako je upoznato s pranjem novca.

Protiv Darka Šarića u Srbiji je u aprilu podignuta optužnica zbog šverca gotovo tri tone kokaina.

   

Dačić: Interesovaću se u Austriji o slučaju Hypo banke


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će narednih dana u Austriji razgovarati sa kolegama iz austrijske policije o istrazi koju tamošnji organi reda vode o navodnim mahinacijama u poslovanju Hypo alpe Adria banke.

U izjavi novinarima u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Batajnici, Dačić je rekao da će MUP prikupiti i ispitati sve informacije o tome da li su u te mahinacije umešani i predstavnici Hypo banke u Srbiji.

Dačić je dodao da je za istragu protiv Darka Šarića jedino nadležno Specijalno tužilaštvo, ali da će sve informacije koje dobije na regionalnom susretu ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona u Austriji o eventualnim mahinacijama u Srbiji proveriti.

"To su sve stvari, ako su tačne, u nadležnosti istrage koju vodi Specijalno tužilaštvo. Nisu za komentarisanje", rekao je Dačić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi