emg home
RSS

Arhiva vesti

Porastao gubitak NIS-a (VIDEO)

27. avgust 2010. | 12:05

Izvor: Emg.rs

Naftna industrija Srbije u prvoj polovini godine ubeležila gubitak od 9,6 milijardi dinara, 29 odsto veći nego prvih šest meseci 2009, izjavio danas zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov.

Urusov je tokom predstavljanja NIS-a profesionalnim investitorima uoči početka trgovanja hartijama NIS-a na berzi istakao da su gubici posledica, pre svega, krize ali i slabljenja dinara u odnosu na dolar. „Troškovi kursnih razlika ove godine bili su oko 16 milijardi dinara, dok su 2009. bili tri milijarde“, kazao je Urusov.

Uprkos tome što je početkom godine generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio da će NIS ove godine poslovati s dobitkom, Urusov danas na pitanje novinara nije mogao da oceni kojim rezultatom će NIS završiti poslovnu godinu. „To niko ne može da proceni. Rezultat će mnogo zavisiti od kursa“, kratko je odgovorio Urusov.

       

On je dodao da je kapital NIS-a na kraju juna bio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara.

Urusov je rekao i da su prihodi NIS-a od prodaje u prvoj polovini ove godine bili 63,4 milijardi dinara, 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima ukupan dug NIS-a prema bankama u prvom polugođu godine smanjen je na 720 miliona dolara, a dugovanja prema bankama u prvih šest meseci 2009. bila su 793 miliona dolara. Oko 75 odsto duga NIS-a indeksirano je u dolarima, a 25 odsto u evrima, precizirao je on.

U prvoj polovini ove godine značajno je povećana proizvodnja domaće nafte i gasa, 560.000 tona, 30 odsto više nego u prvoj polovini 2009, rekao je Urusov.

Trgovanje akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi počeće u ponedeljak, 30. avgusta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poslovni rezultati

Ličnosti: Aleksej Urusov

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

27. avgust 2010. 14:42:13

| Goran Gajic iz Sapca

1

Objasnite meni glupom i nepismenom ,debilu i idiotu za te stvari , kad se god pojavi vest o akcijama na tv-u sutradan se objavi da Nis radi u gubitku ?
Evo imam jedan predlog ,prepisite meni kompaniju NIS-a , a ja sa gore navedenim karakteristikama obecavam da ce kompanija biti bar na pozitivnoj nuli !

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Dinkić: Plate i penzije će biti odmrznute od 1. januara 2011. (VIDEO)

    30. avg 2010.

    Tanjug

Povezani naslovi