emg home
RSS

Hejg: Potrebno napisati novu rezoluciju o Kosovu

31. avgust 2010. | 16:42 20:11

Izvor: Emg.rs, Beta

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je danas u Beogradu da je potrebno usaglasiti predlog rezolucije o Kosovu i da je za to potrebna nova rezolucija, zbog čega bi Srbija trebalo da povuče svoj predlog podnet u UN. Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova.Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je posle sastanka s Hejgom rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da za vladu Srbije povlačenje rezolucije nije opcija, ali da je Srbija spremna da razgovara sa svim činiocima, ukljućujući i Evropsku uniju, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju.

Hejg i Jeremić su rekli da se ne slažu oko pitanja Kosova ali da dele zajedničku viziju Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. "Razumevanje Londona i Beograda bolje je nego pre dolaska Hejga", rekao je Jeremić. 

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je Hejgu da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova. "Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Tadić.

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Tadić rekao da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da se Srbija zalaže da do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.

Tadić je takođe istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da u odnosima Srbije i Velike Britanije ima potencijala za napredovanje. 

   

Cvetković:Srbija spremna za kompromis o Predlogu rezolucije


Premijer Srbije Mirko Cvetković preneo je danas ministru spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamu Hejgu da je Beograd spreman za kompromis o rezoluciji o Kosovu koji je podneo Generalnoj skupštini UN, a koji bi bio prihvatljiv i njegovim evropskim partnerima.

Cvetković je u razgovoru s Hejgom u Beogradu potvrdio da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju i da je ona, kada je reč o Kosovu i Metohiji, uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijer je istakao da su dobri odnosi Srbije i Velike Britanije veoma važan činilac za stabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.

Hejg je naveo da je Srbija u prethodnih nekoliko godina sprovela veoma važne reforme na putu ka Evropskoj uniji i da ima snažnu podršku Velike Britanije kad je reč o evropskoj integraciji.

Na sastanku je konstatovano da ekonomski odnosi dveju država zaostaju za realnim mogućnostima i da je njihovo značajno unapređenje moguće u domenu spoljnotrgovinske razmene, a naročito u domenu investicija.

Cvetković je naglasio da Srbija ima najpovoljnije uslove u okruženju za privlačenje strateških investicija, posebno u sektorima telekomunikacija, prehrambene industrije, energetike i farmaceutske industrije.

Na sastanku su učestvovali potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, dodaje se u saopštenju.

   

Hejg i Dačić: Rešenje tražiti dijalogom


Poptredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Britanije Vilijam Hejg istakli su tokom današnjeg sastanka u Beogradu potrebu da se rešenje za Kosovo traži isključivo dogovorom i dijalogom.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova, s tim u vezi je naglašeno da je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu.

Dvojica ministara su takođe istakli veoma dobru policijsku saradnju dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku naglašeno da će biti uloženi napori u nastavku procesa vizne liberalizacije s Velikom Britanijom, koja nije u šengenskom sistemu kao druge članice EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Mirko Cvetković, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Ivica Dačić, Vilijam Hejg

Institucije: UN


Unesite tekst komentara:

31. avgust 2010. 20:17:08

| mix

1

Kosovo je davno izgubljeno za Srbiju ali opet nasa vlada se ponovo oglusava o realnost i upozorenja od medjunarodne zajednice.....naravno ona je nepravedna kao i citav svet ali tu se nemoze nista i opet cemo tvrdoglavo biti nebeski narod i traziti pravdu koja ne moze da se primeni i naravno opet dobiti po nosu kao i svaki put.ZASTO uvek tako?a nama zivoti prolaze gledajuci svet iz zapecka zivota

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>