emg home
RSS

Diana Dragutinović: Bez neplaniranih povišica plata i penzija pred izbore

02. septembar 2010. | 13:05

Izvor: Emg.rs

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je za novi broj Ekonom:east magazina da se ne plaši da bi sledeće godine, kad istekne aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i približe se parlamentarni izbori, moglo biti i neplaniranih povećanja zarada u javnom sektoru i penzija jer bi time bili probijeni okviri javne potrošnje, utvrđeni novim zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji je usaglašen s MMF-om i čiji predlog mora biti dostavljen Parlamentu do 20. septembra.

„Taj zakon moraće da primenjuje i ova vlada, bez obzira na to što je 2011. predizborna godina. Postoji politička volja. Postignut je konsenzus. Zato ga i donosimo“, poručila je ministarka finansija.

Ona je naglasila da nema razloga da sumnja jer su dogovor da fiskalni deficit naredne godine ne može biti veći od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda prihvatili i premijer Mirko Cvetković, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i svi predstavnici vladajuće koalicije.

„Iskreno verujem da će Vlada poštovati zakon o fiskalnoj odgovornosti. Ne bi bilo odgovorno da se zakon ne poštuje u 2011. Zaista ne bi bilo smisla da jedna vlada donosi zakon, a da ga druga primenjuje. On mora da važi i za sadašnju i za sve buduće vlade, a posebno je važno da se primenjuje u predizbornoj godini“, kategorična je ministarka finansija.

Ona je istakla da će, prema najnovijim projekcijama, usaglašenim s MMF-om, prihodi budžeta Srbije ove godine biti 659 milijardi dinara, iako se u prvom polugođu u državnu kasu slila samo 301 milijarda dinara.

„Budžet se pod dejstvom sezonskih faktora uvek bolje puni u drugoj polovini godine, naročito u oktobru i decembru. I u avgustu su prihodi bili osam milijardi dinara veći nego u istom mesecu 2009. Trenutno je mnogo veći problem to što doprinosi i porezi na zarade nisu kao što smo planirali jer je u međuvremenu pala zaposlenost. Zato se delimično veći prihodi od poreza moraju sagledati u svetlu pada prihoda po osnovu doprinosa“, kaže Diana Dragutinović.

Ona je uverena da neće biti problema s finansiranjem manjka u državnoj kasi. Na konsolidovanom računu Trezora ima više od 70 milijardi nepotrošenih dinara i ti depoziti uvek mogu da se iskoriste, kao i 350 miliona evra, koliko država ima na deviznom računu kod NBS-a, kazala je Diana Dragutinović, naglašavajući da se očekuju i pare od ruskog i kredita od Svetske banke i Evropske unije. Likvidnost budžeta je, po njenim rečima, obezbeđena do kraja ove i za prvi kvartal sledeće godine.

Govoreći o budžetskim podsticajima, što je bila jedna od mera Vlade za ublažavanje posledica globalne krize, ministarka finansija je kazala da to nije dugoročan posao države i da će ti podsticaji biti ukinuti onog trenutka kad bude sigurno da je privreda izašla iz krize.

„Za 2011. moramo imati izlaznu strategiju jer ako stopa rasta BDP-a bude tri odsto neće biti više razloga da se iz budžeta subvencionišu kamate na kredite privredi i građanima. U takvim uslovima obezbeđivanje likvidnosti bi, ipak, trebalo da bude posao banaka i NBS-a, a ne budžeta Srbije“, poručila je Diana Dragutinović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>