emg home
RSS

Dinkić: Država će preuzeti čačansku čipsaru (VIDEO)

06. septembar 2010. | 13:47

Izvor: Beta

Grad: Čačak

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će država preuzeti privatizovanu fabriku Slap grupa iz Čačka koja se poznata po proizvodnji čipsa."U fabriku će biti uveden radni stečaj u trajanju od najviše dva meseca i za to vreme će radnici ostati na poslu i primati platu, a potom će postati vlasništvo države", rekao je Dinkić tokom posete Slap grupi.

Ta fabrika je u vreme privatizacije, krajem 2005. godine, bila najuspešnije preduzeće u Čačku, a oduzeta je novom vlasniku Slaviši Purić kad je utvrđeno da se bavio kriminalom.

Zbog problema u poslovanju radnici su sredinom marta potpuno obustavili rad i na posao su se vratili početkom juna.

Dinkić je rekao da će se Vlada Srbije truditi da reaguje u svim preduzećima koja su oduzeta nesavesnim vlasnicima, kako bi nastavila da posluju u interesu države i radnika.

On je dodao da će čačanskoj "čipsari", koja trenutno ima dugovanja od 820 miliona dinara i izvozi 70 odsto proizvodnje, biti vraćen stari naziv PIK "Čačak".

       

Predsenik fabričkog sindikata Zoran Zečević je rekao da radnicima nisu isplaćene dve plate, putni troškovi za pet meseci i da im nisu overene zdravstvene knjižice i povezan radni staž.

Mali akcionari Slap grupe su tužili fabriku zbog duga od dva miliona evra po osnovu neisplaćenih dividendi. Njih 180 du dobili pravosnažna rešenja o isplati, ali nemaju novac da plate sudske troškove u ukupnom isnosu od 500.000 evra, pa će država, kako je obećao Dinkić, pokušati da im pomogne da dobiju novac koji ima pripada.

Dinkić će danas u Čačku posetiti i namensku fabriku "Sloboda" i privatnu firmu Unipromet i razgovarati sa predstavnicima najvećeg privrednog udruženja Gradac 97.

 

Dinkić: Nestašice ulja i mleka sramota za Srbiju


Dinkić je takođe izjavio danas da su nestašice ulja i mleka sramota za Srbiju.

"Žalosno je što u poljoprivrednoj zemlji, kakva je Srbija, imamo nestašice osnovnih životnih namirnica", rekao je Dinkić novinarima tokom posete čačanskom preduzeću Slap grupa.

Dinkić je pozvao sve koji govore o kartelima proizvođača prehrambene robe da "prestanu sa praznom pričom i podnesu krivične prijave".

Predstavnici Ministarstva trgovine Srbije i proizvođača ulja sastali su se danas da razgovaraju o najavljenim poskupljenjima te namirnice, a inspekcije proveravaju da li se ulje namerno drži u zalihama dok se ne primene novi cenovnici.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović je potvrdila da Komisija na osnovu saznanja o postojanju kartela u prehrambenoj industriji vodi istragu o tome.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

10. septembar 2010. 23:10:30

| anti politicar

0

strasno je ovo sto se desava kod nas u srbiji

<<

15. novembar - 21. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi