emg home
RSS

UPS: Privreda ne može da podneše veća opterećenja

09. septembar 2010. | 15:52

Izvor: Emg.rs

Poslodavci razumeju težak materijalno položaj zaposlenih, ali je stanje u privredi Srbije takvo da nije moguće bilo kakvo povećanje osnovice zarada, niti isplata toplih obroka i regresa, finansiranje održavanja radno-proizvodnih takmičenja i igara i drugih beneficija, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije (UPS)."Zahtevi za povećanjem zarada i drugih beneficija na osnovu granskih kolektivnih ugovora su nerealni", naglašavaju u UPS povodom juče održanog protesta upozorenja u organizaciji više različitih sindikata građevinara i za danas zakazanog, pa otkazanog štrajka sindikata u grani poljoprivrede.

UPS ističe da su takvi zahtevi pogotovo nerealni kada se radi o grani građevine u kojoj trenutno ne radi 70 odsto građevinske operative, a zarade prosečno kasne četiri meseca, pošto je većina građevinskih firmi nelikvidna.

"U Srbiji se još troši više nego što se zarađuje i kao posledicu imamo sve veću zaduženost zemlje i ogroman spoljnotrgovinski deficit. Sindikati moraju uvažiti realnost i princip da se uvek može pregovarati o podeli onoga što se zaradi, ali u trenutku kada najveći deo privrede radi na ivici održivosti ili knjiži gubitke UPS neće potpisati granske kolektivne ugovore".

Ta organizacija podseća javnost i "da je pad BDP-a u 2009. godini bio tri odsto, a da je rast BDP na početku 2010. godine svega 0,6 odsto".

"Ostvareni rast je posledica povećanja proizvodnje i izvoza US Steel Srbija koji je gigant metalskog kompleksa", naglašavaju u UPS ali podsećaju da je "privreda Srbije još daleko od povratka na nivo iz 2008. godine".

UPS podseća i na svoju anketu iz maja 2010. godine koja ilustruje kakvo je stanje u poljoprivredi i "pokazuje opravdanost stava da je u sadašnjoj situaciji neprihvatljivo bilo kakvo povećanje opterećenja privrede ugrožene nelikvidnošću, opterećenjima države i raznim drugim problemima".

"Rezultati ankete sprovedene na uzorku od 648 privrednih subjekata u grani poljoprivrede - primarna poljoprivredna proizvodnja, industrija hrane i pića, duvanska industrija, ribarstvo i vodoprivreda pokazali su da su upravo mala preduzeća i preduzetnici najranjivije kategorije u privredi i da su ove dve kategorije imale najviše problema sa likvidnošću u 2010. godini", saopštio je UPS.

Unija poslodavaca Srbije razume da zaposleni teško žive, ali i sami privrednici su pod velikom opterećenjem i mnogi od njih se svakodnevno bore da održe svoje firme.

"Opterećenja rada po sadašnjem Zakonu o radu i Opštem kolektivnom ugovoru su 128 odsto u odnosu na neto platu, što je najviše u Evropi. Zbog toga je OKU zamrznut početkom 2009. godine, s ciljem da se sačuvaju radna mesta i smanje opterećenja poslodavcima koji nisu bili u mogućnosti da servisiraju ovolike izdatke", navodi UPS.

To poslovno udruženje smatra i "da ukoliko sindikati smatraju da postoji neka druga realnost i da neko može da im ponudi više od onoga što je trenutno moguće imaju punu slobodu da nađu socijalne partnere spremne da privrednim subjektima koje zastupaju nametnu značajno uvećane obaveze".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sindikati, Poslovanje

Institucije: Udruženje poslodavaca Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Nezavisnost za povlačenje zakona o platama u zdravstvu

    03. decembar 2010. 14:12 |

  • Sindikat pravosuđa nezadovoljan izmenama Zakona o platama

    02. decembar 2010. 15:12 |

  • Sinidikati o platama zaposlenih u državnim organima

    29. novembar 2010. 17:11 |