emg home
RSS

Vlada Srbije odobrila projekte vredne 10 milijardi dinara (VIDEO)

09. septembar 2010. | 16:16 17:31

Izvor: Beta

Vlada Srbije odobrila je danas 117 projekata koji će biti finansirani sredstvima za podsticaj građevinskoj operativi vrednih 10 milijardi dinara, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.Najveći broj projekata, 111, je iz Vojvodine, kazao je Dulić na konferenciji za novinare nakon sednice vlade i dodao da vlada namerava da u 2011. godini uposli sve građevinske radnike.

Ministar je dodao da je do sada za podsticaj građevinskoj industriji obezbeđeno 12,6 milijardi dinara. Od te sume, kako je objasnio, oko šest milijardi dinara je vrednost projekata u Vojvodini, 4,3 milijarde dinara za projekte u Beogradu i 2,6 milijardi dinara u ostalom delu Srbije.

     Novac za podsticaj domaćim građevinskim firmama se obezbeđuje kreditima poslovnih banaka u iznosu od 80 odsto, a preostalih 20 odsto u jednakom delu obezbeđuju država i naručilac projekata, što su uglavnom lokalne samouprave.

Krediti bankama se vraćaju u roku od pet godina, a po 50 odsto ih otplaćuju država i naručioci projekata.

Dulić je naveo da izvođači projekata ugovaraju cene direktnim pogodbama s tim što naručilac mora da obezbedi najmanje deset ponuda, čime je moguće oboriti cenu i do 30 odsto.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da će do kraja iduće godine biti završeni projekti u Pokrajini koji se finanisraju iz podsticajnih sredstava za građevinske firme.

     


Pajtić je naveo da je preko Fonda za kapitalne investicije Vojvodine odobreno 48 milijardi dinara za 1.200 projekta, a da će iz pokrajinske kase za danas odobrene projekte koje sufinansira i država biti obezbeđeno šest milijardi dinara.

Pomoćnik gradačelnika Beograda Aleksandar Bijelić je rekao da je Beograd trenutno najveće gradilište u Srbiji a verovatno i u regionu.

Neki od projekata u Beogradu za koje je Vlada danas odobrila novac su izgradnja mosta preko Save u Obrenovcu, obnova Šeste beogradske gimnazije, Prve ekonomske škole, Osnovne škole "Jelena Ćetković" i izgradnja pruge do nove luke Smederevo na Dunavu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Građevinarstvo

Ličnosti: Bojan Pajtić, Oliver Dulić

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

09. septembar 2010. 17:32:30

| bb

0

Cudan neki promer i proporcija: "oko šest milijardi dinara je vrednost projekata u Vojvodini, 4,3 milijarde dinara za projekte u Beogradu i 2,6 milijardi dinara u ostalom delu Srbije." Zasto tako malo za ostatak Srbije a u Vojvodini cak 6 milijardi??? Da li zato sto je ministar odatle ili...???

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi