emg home

RSS

Milošević i Nenadović odbacili krivicu

16. septembar 2010. | 16:53

Izvor: Emg.rs, Beta

Bivši vicekonzul i konzul u Njujorku, Igor Milošević i Slobodan Nenadović, negirali su danas na početku suđenja u Beogradu da su izdavanjem putnog lista Miladinu Kovačeviću 2008. godine zloupotrebili službeni položaj.Milošević i Nenadović su pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu rekli da niko od američkih organa nije obavestio konzularno predstavništvo Srbije u SAD da postoji prepreka za izdavanje putne isprave Miladinu Kovačeviću.

"Nisam kriv. Postupio sam u skladu sa zakonom. Ni na koji način nisam prekršio zakon niti Bečku konvenciju već sam samo pružio konzularnu pomoć", rekao je Milošević.

On je dodao da sama činjenica da se u SAD vodio istražni postupak protiv Miladina Kovačevića, nije bila smetnja za izdavanje putnog lista, kao i da je u zakonu eksplicitno navedeno da se izdavanje putnog lista ne može odbiti.

I Milošević i Nenadović su istakli da od SAD nisu dobili nijedan papir u kom se navodi da je Kovačeviću zabranjeno da napusti tu državu i da prema zakonu nije bilo prepreka za izdavanje putnog lista Kovačeviću.

Milošević je rekao da nije znao da je Kovačeviću pasoš oduzet u sudu u SAD nakon što je pušten uz kauciju, već je mislio da mu je ostao kod advokata ili u studentskom domu.

Kovačević mu je, kako je naveo, zatražio izdavanje putnog lista zbog kretanja po SAD pošto kod sebe nije imao nijedan dokument. On je dodao da mu nije rekao da će da napusti SAD.

Milošević je dodao da je o svim postupcima obaveštavana Direkcija za konzularne poslove u Beogradu.

Bivši konzul Slobodan Nenadović je kazao da je nakon pisanja američke štampe o Kovačevićevom bekstvu iz SAD, pitao Miloševića o tome i da mu je on rekao da su ga u sudu obavestili da mu je oduzet pasoš, što je Milošević negirao.

Milošević i Nenadović terete se da su 8. juna 2008. godine u konzulatu Srbije u Njujorku prekoračili službena ovlašćenja i omogućili Kovačeviću da ode iz SAD, čime su mu pomogli u izbegavanju krivičnog postupka u SAD, gde je optužen za nanošenje teških povreda američkom studentu Brajanu Stajnhaueru.

Postupak protiv Kovačevića juče je razdvojen jer se on nagodio sa tužilaštvom da prizna krivicu u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja, Diplomatija

Ličnosti: Miladin Kovačević, Slobodan Nenadović, Igor Milošević


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi