emg home
RSS

Cvetković: Decentralizacija i infrastruktura za jačanje konkurentnosti privrede (VIDEO)

20. septembar 2010. | 12:23 15:59

Izvor: Beta, Emg.rs, Tanjug

Grad: Šabac

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da su decentralizacija i gradnja infrastrukture uslovi za podizanje konkurentnosti srpske privrede. "Glavni zadatak Vlade je da obezbedi infrastrukturu, a na privrednicima je da rade i stvaraju profit. Vlada će ići i na decentralizaciju većeg broja funkcija", kazao je Cvetković prilikom otvaranja nove zgrade carinarnice u Šapcu.

Cvetković je ocenio da je za postizanje povoljnog ambijenta za investitora u Srbiji potreba sprega državne i lokalne vlasti. "Država bi trebalo da obezbedi pravnu sigurnost, ali lokalna samouprava mora puno da uloži za privlačenje investitora", kazao je on tokom obilaska Severozapadne radne zone u Šapcu.

Cvetković je ocenio da zajedničko delovanje Vlade Srbije i lokalne samouprave, kakvo se vidi u Šapcu, predstavlja primer stvaranja pozitivnog ambijenta za investitiore.


Premijer je kazao i da u Srbiji već neko vreme postoji ravnoteža kursa i da izvoz raste.

Šabačka Severozapadna radna zona prostire se na 500 hektara zemljišta, kompletno je opremljena infrastrukturom, a od 2008. godine investitorima je prodato 80 hektara.

Deo industrijske zone u Šapcu od 600 hektaru koji je u gradskom vlasništvu i izgradnja luke na Savi u tom gradu trebalo bi od Šapca da stvore najveći robno - transportni i privredni centar na području zapadne Srbije, rečeno je prilikom posete premijera Srbije.

Premijer je izjavio da je plan gradskih vlasti Šapca da 600 hektara u industrijskoj zoni prodaju investitorima dobar primer za podizanje poslovnog ambijenta i najavio da će Republika pružiti svaku vrstu podrške u regulisanju pravne sigurnosti i obezbeđivanju drugih podsticaja.

Cvetković je ocenio da zajednički rad lokalnih i republičkih vlasti sigurno može dovesti do rezultata u privlačenju investicija, naglasivši i da će kroz politiku približavanja Srbije Evropskoj uniji i izmene propisa naša zemlja biti atraktivnija za domaće i strane investirore.

Premijer je najavio i da će najavljena izgradnja luke u Šapcu izmestiti i pojednostaviti transport robe i još više podići atraktivnost industrijske zone.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević izjavio je da je luka jedan od velikih projekata ne samo grada već i Republike. On je rekao da bi njena izgradnja, prema prvim procenama USAID - a, koštala u prvoj fazi 10 miliona evra i da bi, ako svi projekti budu završeni, trebalo da počne 2012. godine. U prvoj polovini te godine, kako je naglasio gradonačelnik, tražili bi se suinvestitori za izgradnju.

 

Gradnja nove carinarnice u Šapcu koštala je 380 miliona dinara. Ta carinarnica u svom sastavu ima robne ispostave u Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Loznici, a granične ispostave u Trbušnici, Badovincima, Rači, Šepku i Malom Zvorniku. Do sada bila smeštena u iznajmljenim prostrijama. Na svim ispostavama šabačke carinarnice zaposlena su 152 radnika.

 

Predsednik Vlade Srbije obišao je fabrike Interkop, US Steel, Alas holding, Eliksir grupa.

“Poseta premijera Cvetkovića značajan je signal za nas kao strane investitore. Podrška države i stabilnost poslovnog okruženja od ključnog su značaja za priliv investicija i siguran oporavak građevinskog sektora. Cilj kompanije Zorka Keramika je da, nakon investicija od 16 miliona evra, postane regionalni lider u proizvodnji keramičkih pločica i najveći domaći izvoznik pločica u zemlje Evropske unije”, izjavio je Markus Bogdanovic, predsednik Alas Holdinga u čijem sastavu posluje Zorka Keramika.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi