emg home
RSS

EIB finansira izgradnju obilaznice oko Beograda (VIDEO)

27. septembar 2010. | 14:50 15:38

Izvor: Emg.rs

Evropska investiciona banka (EIB) i Javno preduzeće putevi Srbije potpisali su danas ugovor o kreditu od 40 miliona evra za izgradnju obilaznice oko Beograda na deonici od Orlovače do Avale dužine 5,4 kilometara, a garancije za taj kredit dala je Vlada Srbije.Diana Dragutinović, ministarka finansija rekla je da je kredit dobijen pod „izuzetno povoljnim uslovima“, jer je rok otplate 25 godina, uz sedam godina mirovanja, a kamatna stopa iznosi 0,7 odsto plus šestomesečna stopa euribora, i trenutno iznosi manje od dva odsto.

Ukupna vrednost svih radova na izgradnji obilaznice iznosi, ugrubo, oko 360 miliona evra, od čega je 180 miliona obezbeđeno kroz kredite Evropske investicione banke, 60 miliona evra pozajmicom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a ostatak iz domaćih izvora, odnosno sredstava JP Putevi Srbije, navela je Dragutinovićeva.

   Prema njenim rečima, EIB je u Srbiju od 2001. uložio oko 2,6 milijarde evra, s tim da ukupan nivo investicija prelazi pet milijardi, budući da se polovina projekta koji ta banka podrži finansira iz domaćih izvora.

Filip Mejstad, predsednik Evropske investicione banke rekao je da potpisivanje kredita potvrđuje da ta institucija podržava Srbiju na putu evropskih integracija, s obzirom da su njeni akcionari 27 zemalja članica EU.

On je naveo da je ta institucija, samo u izgradnju puteva u Srbiji dosad uložila više od 700 miliona evra.

Zoran Drobnjak, direktor JP Putevi Srbije, rekao je da će radovi na izgradnji deonice obilaznice oko Beograda, od Orlovače do Avalskog, duge 5,4 kilometra, početi u martu ili aprilu i da će biti završeni do juna 2012.

   Ugovor o kreditu za izgradnju puta potpisali su Filip Mejstad, predsednik EIB-a i Zoran Drobnjak, direktor javnog preduzeća putevi Srbije, a ugovor o garanciji potpisala je u ime Vlade ministarka finansija Diana Dragutinović.

   

Zajam FAS-u najmanje 300 miliona evra

 

 
Evropska investiciona banka (EIB) razmatra mogućnost finansiranja FIAT-ovih aktivnosti u Srbiji, uključujući i podršku dobavljačima te kompanije, izjavio je danas Filip Mejstad, predsednik EIB-a. Reč je o zajmu vrednom najmanje 300 miliona evra

Kako Emg.rs saznaje u EIB-u, do kraja godine će biti završeni razgovori između akcionara, srpske Vlade i italijanskog FIAT-a, u zajedničkom preduzeća Fiat automobili Srbija (FAS) i tad će se znati koliki će biti iznos zajma koji će odobriti EIB. Reč je, kako saznajemo, o najmanje 300 miliona evra.

Mejstad je, odgovarajući na pitanje novinara prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji obilaznice oko Beograda, potvrdio da ta institucija razmatra zahtev koji je dobila od FIAT grupe, da finansira njihov projekat u Srbiji.

“EIB je nedavno podržao FIAT u Italiji , ali ga sagledavamo u širem kontestu odnosa sa tom kompanijom. Kao i svaka banka, moramo da razmišljamo o izloženosti pojedinačnom klijentu”, rekao je Mejstad.

Mejstad je dodao da je “siguran da će EIB finansirati deo FIAT-ovog projekta u Srbiji”. “Takođe, spremni smo i da finansiramo i druge igrače na tržištu koji će biti dobavljači za FIAT, jer to utiče na povećanje zaposlenosti”, dodao je Mejstad.

Kancelarija Evropske investicione banke za aktivnosti u Srbiji biće otvorena 29. novembra u Beogradu.

   

Cvetković: Uspešni svi projekti koje finansira EIB


Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović istakli su u današnjem razgovoru s predsednikom Evropske investicione banke (EIB) Filipom Maestadom da se svi projekti koje u Srbiji finansira ta banka uspešno realizuju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Najveći broj tih projekata odnosi na putnu infrastrukturu.

"Današnjim potpisivanjem ugovora o kreditu za obilaznicu oko Beograda od 40 miliona evra i očekivanim zaključenjem kredita od 350 miliona evra krajem novembra za Koridor 10 od Niša do Dimitrovgrada uspešno se zaokružuje finansijska konstrukcija za izgradnju Koridora 10", naglasio je Cvetković.

Dogovoreno je, kako se navodi u saopštenju, da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena modernizaciji i rekonstrukciji železničke infrastrukture.

Cvetković je ocenio i da su Apeks krediti koje je Srbija dobila od EIB-a u iznosu od 315 miliona evra od izuzetnog značaja jer je zahvaljujući njima otvoreno 2.170 radnih mesta.

Otvaranjem regionalne kancelarije Evropske investicione banke u novembru u Beogradu saradnja Srbije i ove međunarodne finansijske institucije dodatno će biti unapređena, ocenjeno je u razgovoru predstavnika Vlade Srbije i EIB-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Infrastruktura, Saobraćaj

Ličnosti: Mirko Cvetković, Diana Dragutinović, Filip Mejstad

Institucije: Evropska investiciona banka, Vlada Srbije, EBRD

Kompanije: Fiat automobili Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
 • Šoškić: Kurs ne sme da koči izvoz

  30. sep 2010.

  Emg.rs

 • Tatjana Pašić pomoćnica gradonačelnika Bograda

  30. sep 2010.

  Emg.rs

 • Registarske oznake za 74 mesta u Srbiji

  30. sep 2010.

  Beta

 • Ustavni sud odbacio kritike predsednice VSS

  30. sep 2010.

  Emg.rs

Povezani naslovi