emg home
RSS

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

25. novembar 2010. | 09:23 12:27

Izvor: Beta

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ujedinjene nacije ukazuju da 70 odsto žena tokom života iskusi fizičko ili seksualno nasilje čiji su počinioci muškarci.

Nasilje nad ženama je ozbiljan problem, a podatak da je u Srbiji od početka godine ubijeno 26 žena obavezuje sve državne institucije i medije da doprinesu razvoju društva bez nasilja, izjavila je danas predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Svaka treća žena u Srbiji žrtva je fizičkog nasilja u porodici, svaka druga je žrtva psihičkog nasilja, a svega 16,5 procenata žena prijavljuje problem, rekla je Slavica Đukić-Dejanović na javnoj raspravi Odbora Skupštine Srbije za ravnopravnost polova, koja organizovanoj povodom obeležavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Slavica Đukić-Dejanović je navela je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u odnosu na 2004. porastao za četiri puta, što ipak govori o promeni odnosa društva prema tom problemu.

Prema njenim rečima, Srbija ima zakonske i institucionalne okvire za borbu protiv nasilja nad ženama, koji su ugrađeni u Zakon o zabrani diskriminacije, o ravnopravnosti polova, Zakon o radu i Porodični zakon.

Ona je navela da mediji igraju značajnu ulogu u promovisanju ideje zaštite žrtava i netolerancije na nasilje. "Uloga medija jeste da pomognu se iskoreni iskrivljeno shvatanje nasilja nad ženama kao kulturološke neminovnosti", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica Odbora za ravnopravnost Gordana Paunović- Milosavljević kazala je da u Srbiji 70 odsto žena doživi neki oblik nasilja tokom godine. Ona je navela da je, da bi se taj procenat smanjio, potrebno promeniti brojne preduslove, pre svega svest ljudi, a da mediji imaju veliku ulogu u tome.

"Odbor za ravnopravnost odlučan je u borbi protiv nasilja nad ženama, ali samo svi zajedno možemo stvoriti društvo s nultom tolerancijom na nasilje", rekla je ona.

Prema podacima Svetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja, u Srbiji je ove godine registrovano 1.600 žena žrtava nasilja, ali se pretpostavlja da je taj broj daleko veći pošto se malo žrtava odlučuje da nasilje i prijavi.

Koordinatorka Savetovališta Vesna Stanojević izjavila je da je ta nevladina organizacija u 2010. primila 4.900 telefonskih poziva u kojima su žrtve i njihovi bližnji tražili pravnu ili psihološku podršku.

Nevladine organizacije u Srbiji ukazuju i na rast broja žena osuđenih zbog porodičnog nasilja, a među njima je dosta onih koje su godinama bile žrtve torture, a nasilje su počinele braneći se.

Generalna skupština UN je 1999. 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Aktivisti nevladinog sektora obeležavaju ovaj dan kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama još od 1981, u znak sećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike, koje je 25. novembra 1960. ubio režim Rafaela Truilja zbog njihovog političkog i opozicionog aktivizma.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ljudska prava, Borba protiv nasilja

Ličnosti: Slavica Đukić-Dejanović, Vesna Stanojević, Gordana Paunović- Milosavljević

Institucije: Ujedinjene nacije, Skupština Srbije, Svetovalište za borbu protiv porodičnog nasilja

Događaji: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi