emg home
RSS

Dragin: Rebalansom nedovoljno novca za poljoprivredu

03. decembar 2010. | 12:29 13:20

Izvor: Beta

Ministar poljoprivrede Saša Dragin ocenio da su rebalansom budžeta za poljoprivredu izdvojena nedovoljna sredstva, ali da su premije za mleko ipak povećane sa 1,5 na četiri dinara po litru.

Dragin je novinarima po potpisivanju protokola o saradnji Kompenzacionog fonda i Robnih rezervi kazao da je povećanje premijera drugi veliki korak, posle odluke Upravnog suda da je Danube Foods Group monopolisata, te da poljoprivrednici mogu da naplate odštetu što su nekoliko godina morali da zaključuju negativne ugovore.

"Ministarstvo će pokušavati da u okviru svojih mogućnosti pomogne poljoprivrednicima koji su zbog loših tržišnih uslova i monopola mnogo propatili", kazao je Dragin.

Dragin je izjavio i da će Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda ove godine ostvariti suficit veći od milijardu evra, što je najbolji rezultat u njenoj istoriji. On je kazao da treba povesti više računa o poljoprivredi jer će najviše zahvaljući njoj rast bruto domaćeg proizvoda ove godine biti najmanje 1,6 odsto, najveći u regionu.

"Voleo bih da svi ministri mogu da se pohvale takvim rezultatom. Očuvali smo socijalnu stabilnost na selu i isplatili sve subvencije na vreme, iako je budžet za poljoprivredu ispod tri odsto budžeta, u odnosu na pet, što je prosek u EU", kazao je Dragin.

Dragin je kazao da je današnje potpisivanje protokola veoma važno jer će poljoprivrednici moći da skladište svoje proizvode i da ih prodaju kad budu želeli, a u međuvremenu mogu uzimati kredite kod banaka po godišnjoj stopi od tri odsto, za šta će uskladišteni proizvodi biti garancija.

Govoreći o ulozi Kompenzacionog fonda, ministar je kazao da će taj fond biti obavezan da nadoknadi štetu na uskladištenim proizvodima ako javno skladište to ne učini.

Protokol su potpisali direktor Robnih rezervi Goran Tasić i direktor Kompenzacionog fonda Milan Đakov.

 

Tasić: Ne može se intervenisati svim robama

Direktor Robnih rezervi Goran Tasić je izjavio da interevencija na tržištu nije moguća svakom robom, što je slučaj i s mlekom. Mleko ne može da se čuva u Robnim rezervama i problem je što ga nema dovoljno, a ne u ceni, kaže on.

"Moglo bi da se interveniše jedino uvozom, ali to bi bilo dosta problematično jer se postavlja pitanje da li tako svoje proizvođače mleka stavljamo u neravnopravan položaj", ukazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mleko, Robne rezerve, Rebalans budžeta

Ličnosti: Saša Dragin, Danube Foods Group, Goran Tasić, Milan Đakov

Institucije: Kompenzacioni fond, Upravni sud

Kompanije: Danube Foods Group


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Prodaja Imleka verovatno u prvoj polovini 2012.

    30. avgust 2011. 12:08 |

  • Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

    18. oktobar 2011. 14:10 |

  • SVM najavio podršku rebalansu budžeta

    17. oktobar 2011. 15:10 |