emg home

RSS

WAZ usaglasio stavove s Dnevnik holdingom

07. decembar 2010. | 18:54

Izvor: Emg.rs

Grad: Novi Sad

Nemački medijski koncern WAZ i Dnevnik holding potpisali sporazum kojim WAZ svih 55 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću Dnevnik Vojvodina pres poklanja zaposlenima u toj firmi.

Kako se navodi u saopštenju, WAZ se odrekao i svojih zajmova od 1,8 miliona evra, koje je u prošlosti stavio na raspolaganje DVP-u, što odgovara visini od oko 55 odsto zajmova i finansiranja koja su društva Medijske grupacije WAZ dala DVP-u.

Preostali zajmovi WAZ-a, oko 1,4 miliona evra ostaju kao potraživanja prema DVP-u, ali se zahtev za njihov vraćanje odlaže na pet godina, navodi se u saopštenju i dodaje se da se WAZ u tom periodu odriče pripadajućih kamata na zajam i ostalih obaveza.

U skladu sa zaključcima Vlade Vojvodine, DVP će preuzeti obavezu da Dnevnik predlaže glavnog i odgovornog urednika lista Dnevnik i zamenika generalnog direktora DVP-a. U skladu s tim zaključkom zaposleni u DVP-u neće moći da prodaju svoje udele u DVP-u drugim privatnim ili fizičkim licima narednih 10 godina kako bi se stvorili stabilni uslovi za nesmetan rad i poslovanje preduzeća i onemogućile zloupotrebe.

U cilju dobijanja saglasnosti Agencije za privatizaciju, Dnevnik holding će svoja potraživanja prema DVP-u od 52,75 miliona dinara konvertovati u kapital DVP-a i time postati vlasnik 53,43 odsto kapitala, što znači da zaposleni u DVP-u raspolažu s 46,57 odsto kapitala DVP-a.

Zaposleni u DVP-u optužuju Dnevnik holding za prevaru

Zaposleni u DVP-u su ocenili da je odluka Dnevnik holdinga o promeni odredbe iz ponude medijskog koncerna WAZ kojom se radnicima poklanja 55 odsto zajedničkog preduzeća suprotna odluci koju su ranije usvojili Vlada Vojvodine i Upravni odbor preduzeća.

Zaposleni u DVP-u smatraju da je odluka Dnevnik holdinga da svoja potraživanja prema DVP-u konvertuje u kapital i time postane vlasnik 53,43 odsto akcija u suprotnosti sa odlukom Vlade Vojvodine i Upravnog odbora jer bi njom preko noći od manjinskog postao većinski vlasnik DVP-a.

"Tražimo da Vlada Vojvodine sprovede svoju odluku od 29. septembra ove godine, kojom je prihvaćena ponuda WAZ-a da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u DVP-u, odnosno listu Dnevnik, pod uslovima koji je druga strana odmah prihvatila", navodi se u saopštenju zaposlenih.

Zaposleni u DVP-u tvrde da Dnevnik holding svoj pristanak na ponudu WAZ-a uslovljava promenom vlasničke strukture i da predstavnici WAZ-a ne prihvataju izmenu iza koje ne stoje oni kojima su poklon namenili.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Vlasnički odnosi

Institucije: Vlada Vojvodine

Kompanije: Dnevnik holding, WAZ, Dnevnik Vojvodina pres


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi