emg home
RSS

Srbija dostavlja Hrvatskoj spise o slučaju Purda

12. januar 2011. | 15:15 18:03

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine dostaviće hrvatskom tužilašstvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je u pritvoru u BiH, po poternici Srbije.To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine će prilikom dostavljanja kopije spisa na razmatranje tužilaštvu Hrvatske insistirati da pored Tihomira Purde budu procesuirana Petar Janjić i Danko Maslov, osumnjičeni da su sa Purdom počinili ratni zločin.

Tihomir Purda se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH gde je protekle srede uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Vukovaru novembra 1991. ali njegovo ime nije bilo na popisu optuženih za ratne zločine koji je prošle godine Srbija dostavila Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopštenju srpskog tužilaštva, na zajedničkom sastanku Mešovite Komisije za pripremu i razmenu spiska lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine danas je u Zagrebu poseban akcenat stavljen na intenziviranje i nastavak pregovora o slučajevima koji su procesuirani pred hrvatskim pravosuđem.  

Reč je o, kako se navodi, slučajevima Čede Jovića optuženog za ratni zločin u Dalju i Radeta Miljevića osuđenog pred većem za ratne zločine Županijskog suda u Sisku na 12 godina zbog ratnog zločina protiv civila u Glini 1991. godine i drugim sličnim slučajevima koji su procesuirani pred hrvatskim pravosuđem.

"Takođe je upućen apel svim licima protiv kojih se u Hrvatskoj vodi postupak u odsustvu da se pismeno obrate Državnom Odvjetništvu Republike Hrvatske sa zahtevom za obnovu postupka", piše u saopstenju srpskog tužilaštva i Ministarstva pravde Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviće na razmatranje državnom tužilaštvu Hrvatske kopiju spisa u skladu sa ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva, navodi se u u zajedničkom saopštenju sa sastanka.

Na današnjem sastanku koji je trajao oko dva i po sata zaključeno je, kako se dodaje, da će hrvatskoj strani u roku od sedam dana biti ustupljeni do sada sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina što je rezultiralo raspisavanjjem međunarodne ili interne poternice.

Na sastanku je, navodi se, postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi krivičnog dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ te će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu srpskog zakona o amnestiji iz 2001, na način akko je to već regulisano u Hrvatskoj.

U saopštenju se još dodaje da je na sastanku dogovoreno da srpsko i hrvatsko tužilaštvo intenziviraju saradnju u predmetima vođenim u odsustvu za krivičana dela ratnih zločina kako bi se pokušali pribaviti novi dokazi i na osnovu njih sprovesti novi postupci.

Zaključeno je da će Mešovita komisija za prirpemu i razmenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine nastaviti da radi što će, kako je ocenjeno, dodatno doprineti uspešnoj saradnji i razvoju dobrih odnosa ministarstava i pravosunih organa, kao i ukupnom jačanju poverenja između dve države.

Svrha sastanka bila je nastavak dijaloga o rešavanju otvorenih pitanja vezanih za postupke za ratne zločine i obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom Mešovite komisije kao i tužilaštava dve zemlje, navodi se u saopštenju. 

   

Hrvatska ustupila Srbiji ažurirane spiskove


Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je da je na današnjem sastanku Mešovite komisije u Zagrebu hrvatska strana ustupila nadležnima Srbije ažurirane spiskove osoba koje Hrvatska tereti za ratne zločine. 

Malovićeva je rekla i da je dogovoreno da u narednih sedam dana Srbija Hrvatskoj dostavi sistematizovane podatke o hrvatskim državljanima koje traži.

Ona je istakla da je ažuriranje spiskova neophodno da bi se u budućnosti izbegli problemi i da bi građanima bila osigurana pravna sigurnost.

"Takođe je postignut dogovor da se u Hrvatskoj pokrene incijativa da se ponovo pokrenu postupci protiv srpskih drzavljana koji su u Hrvatskoj osuđeni u odsustvu", kazala je ministarka pravde Srbije.

Prema njenim rečima, na današnjem sastanku Mešovite komisije u Zagrebu postignuta je saglasnost da dve države sve probleme rešavaju udruženo, kako bi se došlo do rešenja koje je u obostranom interesu.

"Stoga je dogovoreno da u narednih sedam dana Srbija Hrvatskoj dostavi sistematizovane podatke o hrvatskim državljanima" koje traži Srbija, kazala je Malovićeva.

Ministarka pravde je kazala da je saradnja s Hrvatskom na zavidnom nivou i da će u narednom periodu biti nastavljena.

"Mi ćemo graditi dobrosusedske odnose, jer nas samo takva politika može zajedno povesti ka članstvu u EU, pod čijim krovom ćemo živeti kao dobri susedi i dobri prijatelji", poručila je Malovićeva.

"Nakon sukoba '90-ih našim narodima je potrebno pomirenje i u tom kontekstu nužno je da sve probleme na koje nailazimo, a koji su produkt te mračne proslosti, rešavamo u dogovoru zarad naše zajedničke budućnosti", naglasila je Malović.

U Zagrebu je danas održan sastanak Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. januar - 16. januar 2011.

>>