emg home
RSS

Diana Dragutinović traži stav EK o akcizama

15. januar 2011. | 10:21

Izvor: Emg.rs

Ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila od Delegacije Evropske komisije u Srbiji zvaničan stav o tome da li su izmene Zakona o akcizama, posebno deo o naftnim derivatima, u suprotnosti s direktivama EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruženju.

U pismu šefu Delegacije EK u Beogradu Vensanu Dežeru Diana Dragutinović je podsetila da direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove goriva. "Iz neformalnih izvora smo obavešteni o zabrinutosti Evropske komisije po pitanju usvojenih izmena akciza koje se odnose na derivate nafte, a u smislu da su navedene odredbe u suprotnosti sa SSP-om", navedeno je u pismu.

Diana Dragutinović je naglasila da se Ministarstvo finansija uvek trudi da ne naruši regulativu EU i smatra da je Zakon o izmenama Zakona o akcizama, usvojen 29. decembra 2010, usklađen s direktivama EU.

Pošto će svi distributeri koji se bave prometom naftnih derivata u Srbiji, bilo da su poreklom iz uvoza ili domaće proizvodnje, plaćati isti iznos akciza za jednake tipove benzina, odnosno dizela, predložena rešenja ne utiču na liberalizaciju tržišta derivata nafte, smatra ministarka.

Ministarka je navela da je višeakcizna politika na snazi u više zemalja EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: SSP, Akcize, Cene goriva

Ličnosti: Diana Dragutinović, Vensan Dežer

Institucije: Delegacija Evropske komisije u Srbiji


Unesite tekst komentara:

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>