emg home
RSS

Gradnja Žeželjevog mosta počinje na leto (VIDEO)

25. januar 2011. | 13:53

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Predstavnici Vlade Vojvodine i špansko-italijanskog konzorcijuma potpisali su danas u Novom Sadu ugovor o gradnji drumsko-železničkog Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, vredan 45,3 miliona evra.Ugovorom je predviđeno da konzorcijum u kojem su firme Azvi i Tadei iz Italije i Horta Koslada iz Španije most završi za 32 meseca.

Izgradnju Žeželjevog mosta sufinansiraju Evropska unija, Vojvodina i Grad Novi Sad, dok su Železnice Srbije preuzele prava i obaveze investitora izgradnje mosta u ime Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je nakon potpisivanja ugovora da će radovi na gradnji mosta početi krajem leta 2011. godine.

     On je naveo da je prvobitno bilo predviđeno da će most koštati 60 miliona evra, ali da se nakon tendera ispostavilo da će cena gradnje biti 45,3 miliona evra.

Dežer je najavio će će kroz petpristupne fondove (IPA) biti izdvojeno još pet miliona evra za gradnju prilaznih puteva i obnovu pruge.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao da je Žeželjev most izuzetno značajan kako bi Srbija u potopunosti iskoristi panevropske saobraćajne koridore.

Prema rečima Đelića, Srbiji je zajedno sa Slovenijom, Rumunijom i Austrijom, prema Dunavnskoj stretegiji, povereno da koordinira pitanje drumskog, železničkog i rečnog transporta.

Izgradnju čelične konstrukcije Žeželjevog mosta finansiraće EU iz bespovratnih sredstava IPA fonda, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra.

Vojvodina i Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra, tako što Pokrajina obezbeđuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.

Ugovor su potpisali šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i predstavnik konzorcijuma Hoze Alehandro Serano. 

Na međunarodnom tenderu, koji je realizovan prema procedurama EU, bilo je 10 ponuda, a s obzirom da su ponuđači bili uglavnom konzorcijumi, ponudama je bilo obuhvaćeno oko 25 kompanija.

Stari Žeželjev most u Novom Sadu srušio je NATO u bombardovanju bivše SR Jugoslavije, aprila 1999. godine.

U blizini mesta gde je bio stari Žeželjev most postavljen je, proleća 2000. godine privremeni drumsko-železnički most koji znatno usporava drumski i železnickci saobraćaj, a prilikom visokih vodostaja Dunava onemogućava plovidbu većih brodova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

18. april - 24. april 2011.

>>