emg home
RSS

Usvojene tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

26. januar 2011. | 17:03

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je danas rezolucije o zaštiti svedoka, pomirenju i dijalogu zemlja bivše Jugoslavije kao i o obavezi članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina.Rezolucija "Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja na Balkanu" Žan-Šarl Gardeta usvojena je sa 104 glasa za i bez glasova protiv. Usvojene su i prateće preporuke Komitetu ministara.

Od međunarodne zajednice i vlasti Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Kosova traži da u procesima za ratne zločine u potpunosti zaštite svedoke, jer je to neophodna mera za dostizanje pravde i pomirenja.

Rezolucija "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" Miljenka Dorića usvojena je jednoglasno, kao i prateće preporuke.

Tom rezolucijom se međunarodna zajednica i zemlje bivše Jugoslavije pozivaju da preduzmu sve mere kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi odgovorni za počinjene ratne zločine.

Rezolucija "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca Pjetra Marsenara usvojena je jednoglasno sa 110 glasova za. Usvojene su i prateće preoporuke.

U toj rezoluciji pozivaju se sve zemlje bivše Jugoslavije da obezbede da pitanje nestalih ostane prioritet, da otvore svoje arhive i obezbede finansiranje građanskih inicijativa koje nastoje da popišu žrtve sukoba kako bi se rešilo pitanje nasleđa prošlosti.

Tri rezolucije o zemljama bivše Jugoslavije usvojene su posle zajedničke debate, a poslanicima PS SE obratio se i predsednik Srbije Boris Tadić. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Institucije: Savet Evrope


Unesite tekst komentara:

<<

11. april - 17. april 2011.

>>