emg home
RSS

Saslušan Aco Tomić zbog skrivanja Mladića (VIDEO)

31. januar 2011. | 15:17 17:54

Izvor: Emg.rs, Beta, B92

Bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije Aco Tomić saslušan je danas zbog sumnje da je skrivao haškog optuženika Ratka Mladića, rečeno je u Tužilaštvu za ratne zločine.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je saslušanje Tomića koji se sam odazvao pozivu završeno oko 17 sati ali da zbog potreba istrage ne može da iznosi više detalja o tome.

Tomić je salušan u prisustvu tri advokata i zamenika tužioca za ratne zločine, a posle saslušanja nije zadržan.

„Taj predmet datira od ranije i mi smo ga preuzeli iz opšte nadležnosti. On datira iz 2006. godine kada je Tomić pretio Vojislavu Koštunici pa je posle toga Zoran Stojković izvršio pritisak da se obustavi postupak“, rekao je Vekarić za Emg.rs.

On je negirao da saslušanje Ace Tomića ima veze sa jutrošnjim pretresom kuće Darka Mladića.  

U okviru predmeta protiv Ace Tomića, do sada je saslušano više od 10 svedoka, izjavio je Vekarić.

Slučaj jataka je, kako je objasnio Vekarić, bio razdvojen na dva predmeta, odnosno na jedan koji je završen oslobađajućim presudama i zastarelošću, dok je drugi predmet preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine i sada ga procesuira.

"Ubuduće ćemo veoma precizno raditi predmete jataka..Nastojaćemo da sve što nije zastarelo preuzmemo", istakao je Vekarić, podsetivši da to omogućava takozvani Zakon o jatacima.

On je naveo da su u okviru spisa predmeta koje je srpsko tužilaštvo preuzelo, osim Tomića za pomaganje Mladiću, osumnjičene za još četiri osobe, ali da više detalja ne može da iznosi jer je to procena tužioca koji neposredno radi na tom predmetu.

       

U zahtevu za sprovođenje istrage Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu iz 2006. godine navodi se da su Tomić, Nebojša Pavković i još 11 učesnika krili Mladića od novembra 2000. u vojnom objektu "Stragari", a zatim su organizovali njegovo prebacivanje februara 2002. godine u objekat "Krčmar", koji se istovremeno zvao i "Cer".

Oni su, prema navodima tužilaštva, omogućili Mladiću da u "Krčmaru" bude do 1. juna 2002, a zatim organizovali njegovo prebacivanje u privatan stan.

Istraga je pokrenuta, ali je Drugo tužilaštvo u Beogradu povuklo spise i praktično prekinulo istragu posle sastanka u kabinetu tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića.

General Tomić postavljen je za zamenika načelnika uprave za bezbednost 2000, kada je i vanredno unapređen u generala.  Godinu dana kasnije došao je na mesto načenika kontraobaveštajne službe.

Tomić je smenjen sa ove funkcije aprila 2003. i dan kasnije uhapšen u akciji "Sablja".

Tomićevo ime nalazilo se i na prvoj optužnici protiv zemunskog klana i optuženih za ubistvo premijera Đinđića, ali je posle nekoliko meseci specijalni tužilac za organizovani kriminal odlučio da prekine postupak protiv njega.

Tomić je tokom "Sablje" 2003. bio zatvoru tri i po meseca za šta mu je država kasnije isplatila jednu od najvećih odšteta, 6 miliona dinara.

Govoreći o pretresu kuće Darka Mladića jutros u Beogradu, Vekarić je rekao da je potraga bila uspešna i da je o njoj obaveštemn i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Vekarić nije precizirao šta je pronađeno prilikom pretresa. "O onome što smo našli obavešten je Serž Bramerc", dodao je on. 

   

Policija pretresala stan sina Ratka Mladića


Policija je danas od sedam do 13 sati pretresala stan Darka Mladića, sina haškog begunca Ratka Mladića, po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Kako je rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine, pretres stana Darka Mladića u beogradskom naselju Vidikovački venac sproveden je u potrazi za materijalima i dokazima koji bi ukazali na mesto skrivanja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

Pretres su izvršili pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, pred Haškim tribunalom je optužen za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata u BiH 1992-1995.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>