emg home

RSS

Srbijatransport: Država da reši problem sive ekonomije

01. februar 2011. | 14:53

Izvor: Beta

Predstavnici Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport zatražili su danas od države da reši problem sive ekonomije u toj oblasti navodeći da je direktna šteta koju su legalni prevoznici prošle godine pretrpeli oko 52 miliona evra.Predsednik Udruženja Goran Aleksić je na konferenciji za novinare kazao da siva ekonomija čini 40 odsto ukupnih prihoda ostvarenih u toj privrednoj grani te da su javni prihodi Srbije prošle godine po tom osnovu oštećeni za 13 miliona evra.

"Siva ekonomije se ogleda u radu fizičkih lica koja nemaju registrovane firme, koji posluju bez redova vožnje i koji putnicima ne izdaju karte. Za radnike se ne uplaćuju porezi i doprinosi, ne plaćaju porez na dodatu vrednost na ostvareni prihod", kazao je on.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, kvalitet prevoza putnika opada, što se direktno održava na bezbednost saobraćaja. Vozni parkovi su stari oko 18 godina, iako bi trebalo da budu najviše stari sedam godina a vozno osoblje je zbog niskih zarada prinuđeno da radi prekovremeno, rekao je član Udruženja Goran Prijović.

Načelnik republičke saobraćajne inspekcije Ministarstva infrastrukture Mile Nikitović je kazao da je siva ekonomija u drumskoj oblasti ima odlike epidemije, jer je veliki broj građana koji su ostali bez posla kupio kombije i nelegalno prevozi putnike.

On je kazao da je na lokalnom nivou, prema procenama, siva ekonomija u toj oblasti čini između 50 i 70 odsto, a iako ju je teško iskoreniti, cilj mora biti da se sveda na najmanju meru.

Nikitović je kazao da u Srbiji ima 22 republička inspektora a da ih na lokalnom nivou ima oko 500. Na novinarsko pitanje koliko su prošle godine obavili kontrola i utvrdili nepravilnosti, on je kazao da nemaju te podatke.

Udruženje Srbijatransport ima oko 70 članova, koji obavljaju 60 odsto drumskog prevoza u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Transport, Siva ekonomija


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi