emg home
RSS

Dinkić: Pregovori o slobodnom izvozu automobila u Rusiju

01. februar 2011. | 14:08 15:14

Izvor: Emg.rs, Tanjug

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić pokušaće na proleće da se s vlastima Rusije dogovore da zvanična Moskva omogući svojim građanima bescarinsku kupovinu automobila, proizvedenih u Fijat automobili Srbija.

“Moja ideja je da se s predstavnicima Ruske Federacije dogovorimo da nam odobre kontingent za bescarinski izvoz automobila proizvedenih u Kragujevcu, na bazi reciprociteta”, izjavio je danas Dinkić novinarima.

Po važećem Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije, na rusko tržište se bez carina mogu izvesti auto-delovi, ali ne i kompletna vozila, proizvedena u Srbiji.

Dinkić je istakao i da je plan Fijat automobila Srbija da naredne godine izvoz automobila dostigne 500 miliona evra, a godinu dana kasnije 1,3 milijardi evra. “Uz to, plan FIAT-a je da od 2013. iz Srbije nabavljaju pet odsto komponenti za vozila, proizvedenih u svim njihovim fabrikama širom sveta. Godišnje se vrednost tog izvoza procenjuje na dodatnih milijardu evra”, kazao je Dinkić.

   

Dinkić: BDP-a u 2010. dva odsto

Mlađan Dinkić očekuje da će konačne analize za 2010. pokazati da je godišnji rast BDP-a dostigao dva odsto, a rast izvoza 24 odsto.

Dinkić je rekao da je u 2010. rast privrede bio najmanje 1,8 odsto do dva procenta, što je više od prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, koji je predvideo rast srpske privrede od 1,5 odsto.

Govoreći o pokrivenosti uvoza izvozom, Dinkić je naveo da je u 2010. on porastao na 58 procenata prema 48 odsto iz 2009. i dodao kako očekuje da će u naredne četiri godine robna razmena biti izbalansirana i postepeno preći u suficit.

Kao najočigledniji primer uspešnih izvoznih rezultata Dinkić je naveo Italiju, koja je prešla u vođstvo kao najznačajnija izvozno tržište Srbije, na to tržište je lane plasirano 844 miliona evra robe i usluga, pokrivenost uvoza izvozom je uvećana na oko 85 odsto, dok je tradicionalno najveći trgovinski partner Nemačka sad na drugom mestu.

Dinkić je kao izuzetan primer naveo i Sloveniju jer je prošle godine pokrivenost uvoza izvozom u tu zemlju povećana na više od 80 odsto, s dobrim izgledima da u 2013. uvoz iz te zemlje bude u potpunosti pokriven izvozom iz Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi