emg home
RSS

Mijatović: Veće ekonomske nego političke prepreke na putu ka EU

02. februar 2011. | 16:07

Izvor: Emg.rs

Prepreke na putu evropskih integracija Srbije mnogo su veće u ekonomskoj sferi, nego u nedovršenoj saradnji sa Haškim tribunalom i pitanju Kosova, rekao je danas ekonomista Boško Mijatović.Mijatović je na promociji novog broja publikacije Fokus rekao da se u Izveštaju EU o napretku Srbije vidi da postoje izvesne pozitivne ocene makroekonomske politike, u oblasti otklanjanja posledica finansijske krize, ali da ima više negativnih konstatacija.

Mijatović je ukazao da EU smatra da se država previše meša u srpsku privredu, da su subvencije previsoke, kao što velike slabosti nalazi u fiskalnom sistemu, jer je budžetski deficit visok, ne zbog povećanih rashoda, već zbog smanjenih prihoda.

Ukazano je i da je spoljni dug visok i da stalno raste, što je, kako je rekao Mijatović, zabrinjavajuće, kao i da su uslovi na tržištu rada pogoršani, jer je zaposlenost smanjena na 1,85 miliona, što je istorijski minimum za Srbiju.

 

Prostorni plan ne treba da bude obavezujuć

U Srbiji se gradi bez dozvole i van sistema jer je Prostorni plan obavezujući, a oblast uređenja nije moguće na obavezujući način urediti u tržišnim uslovima, rekla je danas profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Nada Lazarević Bajec.

Ona je na predstavljanju publikacije Fokus u Centru za liberalno demokratske studije rekla da prostorno planiranje u Srbiji „nikoga ne zanima“ jer nije naročito profitabilno i nema jasne okvire i osnovu.

Nada Lazarević Bajec je navela da su u brojnim evropskim zemljama uređuju samo infrastruktura i ključne prostorne tačke, a da prostorni planovi najčešće nisu obavezujući za niže nivoe državne uprave.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije, Prostorno planiranje

Ličnosti: Boško Mijatović


Unesite tekst komentara:

<<

07. februar - 13. februar 2011.

>>

Povezani naslovi