emg home
RSS

Jafa keks povučen iz prodaje u Sloveniji i Crnoj Gori

24. februar 2011. | 15:56

Izvor: Beta

U Sloveniji i Crnoj Gori je iz prodaje povučen "jafa keks" koji proizvodi Jafa iz Crvenke, jer je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži materije opasne za zdravlje.Srpska konditorska kompanija je, međutim, saopštila da je ambalaža u koju pakuje proizvode zdravstveno bezbedna i da su procesi proizvodnje i pakovanja regulisani najstrožim standardima.

Jafa apsolutno garantuje za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda, jer su procesi kontrole po najstrožijim standardima Evropske unije, rekla je direktorka operacija te kompanije Jelena Jurić.

Odluku o povlačenju "jafa keksa" iz prodaje u Sloveniji doneo je Institut za sigurnost zdravlja Slovenije nakon sto je utvrdio da kartonska ambalaza sadrzi visoke vrednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji se kroz plastičnu foliju lako izlučuju na proizvod.

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je i sa tržišta u Crnoj Gori povučen Jafa keks koji se proizvodi u Crvenki, a čiji upotrebni rok ističe 26. februara.

Jafa je sa druge strane istakla da posluje po najsavremenijim standardima i da nijedan proizvod te kompanije ni na jednom tržištu na kome je prisutna nije ugrozio zdravlje ili bezbednost potrošača.

Srpska kompanija je dodala da su na slovenačkom tržištu podeljena mišljenja o dozvoljenosti korišćenja UV laka na spoljnoj ambalaži proizvoda i da je zbog toga Jafa od oktobra 2010. godine prešla na korišćenje vodenog laka na sekundarnoj ambalaži.

"Svi naši gotovi proizvodi se primarno pakuju u zaštitne polipropilenske folije koje zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i poseduju sva potrebna barijerna svojstva, a UV lak na spoljnoj strani korišćen je samo na sekundarnoj ambalaži", navela je ta kompanija.

Savez potrošača Slovenije savetovao je kupcima da ne konzumiraju "Crvenkine" kekse ukoliko su ih već kupili, javio slovenacki portal "Dnevnik.si".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Konditorska industrija

Kompanije: Jaffa Crvenka


Unesite tekst komentara:

25. februar 2011. 12:12:46

| Dejan

0

Ambalaza za EU se pravi po njihovim standardima tako da je ona skuplja. A za domace trziste moze i ona sa jeftinim bojama koje u gasnoj fazi prelaze u hranu i celofan ih ne moze zadrzati. Jaffa koristi boje koje vec nekoliko godina niko u Evropi ne koristi za stampanje ambalaze u kojoj se nalazi hrana. Da su radili po propisu ne bi bilo bruke.

"In the wake of the 2009 alert both the European Printing Ink Association and the European Carton Board Manufacturers recommended to their members that printing inks containing 4-MBP and BP were not suitable for printing of food packaging unless a functional barrier is present that blocks the transfer into food also via the gasphase."

<<

14. mart - 20. mart 2011.

>>