emg home

RSS

Tužilac: Odbaciti Šešeljev zahtev za oslobađanje

08. mart 2011. | 17:44

Izvor: Beta

Grad: Hag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od sudija da odbace zahtev Vojislava Šešelja za oslobađanje, tvrdeći da je izvelo dovoljno dokaza o Šešeljevoj odgovornosti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.Odgovarajući na zahtev za oslobađanje, koji je Šešelj juče uložio, tužilac Matijas Markusen rekao je da su dokazi pokazali da je Šešelj dao "značajan doprinos" udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije, nasilnim uklanjanjem nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH.

Tužilac Markusen kazao je da su zločine navedene u optužnici počinile snage koje je formirao i na ratišta poslao Šešelj, ali i sam Šešelj "govorom mržnje", stvarajući atmosferu nesigurnosti i straha koja je dovela do deportacija i prisilnog premeštanja u Vukovaru i Hrtkovcima.

Šešelj je optužen za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Napominjući da je Šešelj juče "govorio o svemu, samo ne o dokazima", zastupnik optužbe je naznačio da "nasuprot tvrdnjama optuženog, postoje dokazi da su dobrovoljci SRS počinili zločine".

Prema zastupnicima optužbe, Šešelj se svojim rečima "služio kao oružjem", zagovarao je silu i netrpeljivost prema nesrbima, nazivao izdajnikom svakog ko bi predložio miroljubivo rešenje.

Tužioci nastavljaju izlaganje argumenata zbog kojih bi trebalo odbaciti Šešeljev zahtev za oslobađanje.

Pretresno veće će odluku o Šešeljevom zahtevu doneti naknadno, kako je nedavno najavio predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, u roku od nekoliko nedelja.

Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka.

Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa optuženi bude oslobođen.

Ukoliko sudije ne oslobode Šešelja, suđenje bi trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom odbrane.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Seveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja

Ličnosti: Vojislav Šešelj


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Završne reči na suđenju Šešelju od 5. marta 2012

    31. oktobar 2011. 17:10 |

  • Proširena treća optužnica protiv Šešelja

    28. oktobar 2011. 17:10 |

  • Bramerc: Dinamika suđenja Šešelju - neuspeh

    19. oktobar 2011. 17:10 |