emg home

RSS

Srbiji 1,5 milijardi evra za izlazak iz krize

11. mart 2011. | 18:14

Izvor: Euraktiv Srbija

U okviru zajedničke pomoći svetskih finansijskih institucija za borbu protiv krize za Srbiju je izdvojeno 1,5 milijardi evra, objavljeno je danas.Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka su u okviru akcionog plana podrške bankarskim sistemima i kreditiranju privrede u centralnoj i istočnoj Evropi na raspolaganje stavile 33 milijarde evra, sto je 8,5 milijardi više nego sto je prvobitno planirano, preneo je portal EurAktiv Srbija.

U okviru te akcije za borbu protiv krize, pokrenute 27. februara 2009, Turskoj i zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganju je ukupno 10,6 milijardi evra.

"Privredni oporavak je najzad u toku, mada ovaj region kaska za drugim. Kako se privredni rast vraća, izazov je postići njegovu održivost", navodi se u danas objavljenom izveštaju, u kojem se ističe da kredit igra ključnu ulogu u podsticanju rasta privatnog sektora, koji omogućava stvaranje novih radnih mesta.

Zajednički akcioni plan za borbu protiv krize je završen na kraju 2010, ali će te finansijske institucije "i dalje ulagati napore kako bi podržale pozajmice privredi i regionu u budućnosti", navedeno je u izveštaju.

EBRD je Srbiji odobrio znatno vise novca nego svim drugim zemljama Zapadnog Balkana - 447 miliona evra, dok je Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ukupno na raspolaganju 489 miliona. Od toga su u Srbiji potpisani ugovori za 301 milion, a isplaćeno je 213 miliona evra.

Evropska investiciona banka (EIB) za Srbiju je odobrila 664 miliona evra, od čega je isplaćeno 335 miliona. EIB je novac u regionu najviše realizovao preko grupa Unikredit i Erste.

Kada je reč o grupi Svetske banke, Srbiji je na raspolaganje stavljeno 409 miliona evra.

Od toga je iz fondova Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) na raspolaganju 129 miliona evra. Ta institucija je davala pomoć za budžetsku podršku za reforme i kreditne linije za banke kako bi se obezbedili izvori novca za banke i krediti za mala i srednja preduzeća, navodi se u izveštaju.

Članica Svetske banke Agencija za multilateralne garancije investicija MIGA odobrila je 141 milion evra garancija bankama u Srbiji, od čega je 137 potpisano sa bankom Rajfajzen (Raiffeisen) i Rajfajzen lizing, Prokredit (ProCredit) i Unikredit (UniCredit).

Iz fondova Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Srbiju je izdvojeno 139 miliona evra, od cega je 47 isplaćeno.

Kako se navodi u izveštaju, investicije IFC-a namenjene su pre svega poboljšanju položaja najsiromašnijih, otvaranju radnih mesta, povećanju pristupa infrastrukturi, poljoprivrednom razvoju i borbi protiv klimatskih promena.

Projekti u Srbiji ubrajaju se među najznačajnije koje je u okviru plana ostvarila ta institucija, a realizovani su preko Komercijalne bamke, Čačanske banke, Eurobanke EFG, Sosijete ženeral banke (Societe Generale) i Prokredit banke Srbije.

Srbija je među zemljama u kojima je u oktobru i novembru zabeležen najveći rast kredita privatnom sektoru nakon povlačenja novca tokom krizem a slična situacija je i u Makedoniji, Moldaviji i Gruziji.

Pozajmice ptivatnom sektoru porasle su i u Turskoj, Jermeniji i Poljskoj zahvaljujući velikom prilivu kapitala i Belorusiji zahvaljujući pozajmicama uz podršku države.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • I Srbija u programu Švajcarske i Svetska banke

    27. septembar 2011. 14:09 |

  • SB: Svet u novoj opasnoj krizi

    14. avgust 2011. 12:08 |

  • EBRD će podržati privatni sektor u Srbiji

    03. novembar 2011. 17:11 |