emg home
RSS

Stanković odbacuje primedbe NVO

16. mart 2011. | 15:21

Izvor: Beta

Ministar zdravlja Zoran Stanković odbacio je danas primedbe nekih nevladinih organizacija na njegov račun da je smanjivao broj žrtava u Srebrenici i da je omogućio Ratku Mladiću da se leči na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA).Stanković je rekao da nema nameru da se eksponira u javnosti o pitanjima na koja je davno dao odgovor, poput nekih događaja u ratu u bivšoj Jugoslaviji ili ubistva dvojice vojnika u Topčideru.

"Nemam nameru da se eksponiram u javnosti po pitanjima koja su davno razrešena ili su u nadleznosti pravosudnih organa i na koja sam davno dao odgovor", rekao je Stanković.

Pojedine NVO su zamerile da je Stanković minimizirao broj ubijenih u srebreničkom genocidu, da je dok je bio načelnik VMA omogućio haškom optuženiku Ratku Mladiću da se leči u toj instituciji, kao i za slučaj "Topčider" iz 2004, kada su stradala dva vojnika.

Borba protiv korupcije prioritet

   


Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da je borba protiv korupcije u zdravstvu jedan od prioriteta i obećao da će pokušati u narednom periodu da je smanji.

"Korupciju ne možemo da iskorenimo, ali možemo da je svedemo na razumnu meru", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, korupcija nalaže poseban tretman i hitne aktivnosti za razrešenje tog gorućeg problema.

Stanković je rekao da se razgovara sa nekim drugim institucijama u okviru vlade kako bi se veoma brzo i efikasno procesuirali zaposleni u zdravstvu osumnjičeni za uzimanje novca od bolesnika.

Zato je potrebno, kako je rekao, da postoje dokazi koji mogu biti prikupljeni na razne načine, a najefikasniji način je da sami pacijenti nadležnoj službi prijave korupciju, potom da optužbe provere istražni organi i da osumnjičeni budu procesuirani.

"To je lako reći, ali je teško sprovedivo", kazao je Stanković i dodao da se mora utvrditi i objektivna odgvornosti.

"Ako iz jedne institucije već imamo nekoliko lekara koji su uhapšeni onda to podrazumeva da rukovodstvo te zdravstvene institucije mora da se zapita da li je sposobno da vodi tu instituciju", rekao je Stanković.

On je istakao i da se moraju kontrolisati nadležnosti u sektoru zdravstva, kako u pokrajinskom i gradskom sekretarijatu, tako i u samom ministarstvu. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. avgust - 28. avgust 2011.

>>