emg home

RSS

Protokol o saradnji u izradi medijske strategije

18. april 2011. | 12:22

Izvor: Emg.rs

Ministar za kulturu Predrag Marković i predstavnici šest medijskih udruženja potpisali danas protokol o saradnji koji precizira korake za izradu nacrta medijske strategije.

Protokol predviđa da Ministarstvo formira stručnu radnu grupu koja će do 1.

juna predložiti nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016, sa planom za njeno sprovođenje. Radnu grupu činiće sedam članova, od kojih će pet biti izabrano na predlog medijskih udruženja i asocijacija, a dva na predlog Ministarstva.

U svojstvu konsultanta, u radu radne grupe učestvovaće i ekspert Evropske komisije, a sastancima radne grupe mogu prisustvovati i po jedan predstavnik Ministarstva, civilnog društva, Saveta Evrope i OEBS-a.

Konačan tekst nacrta medijske strategije utrđuje Ministarstvo kulture i on će biti upućen na javnu raspravu.

Ministar Predrag Marković rekao je novinarima posle potpisivanja protokola da je veliko zadovoljstvo da se sjajna ideja o izradi medijske strategije pretvori u javno obećanje. "Ključan cilj ideje je da ljudi koji realno zastupaju profesiju učestvuju direktno u radu u pripremi nacrta strategije", kazao je Marković i dodao da smatra da rokovi za taj posao nisu kratki jer se medijska udruženja i asocijacije pripremaju za to već 20 godina.

Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija kazao je da se od 5. oktobra 2000. govori o neophodnosti donošenja medijske strategije kao krovnog dokumenta. Mirković je naveo da će u radu na pripremi strateije postojati institut izdvojenog mišljenja u slučaju nesuglasica o rešenjima.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da očekuje da država da jasne odgovore na pitanja vezana za svoju ulogu u medijskoj sferi, pitaja o vlasništvu medija, koncentraciji kapitala i lokalnim medijima.

Veselin Simonović iz Asocijacije medija rekao je će medijska stratgija biti osnov za zakonsko uređenje te oblasti.

U ime medijskih udruženja protokol su potpisali predstavnici NUNS-a, ANEM-a, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije medija i Lokal presa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Ličnosti: Predrag Marković, Vukašin Obradović, Saša Mirković

Institucije: EK, Savet Evrope, OEBS, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Nezavisnog društvo novinara Vojvodine, Lokal presa

Kompanije: Asocijacija medija


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi