emg home
RSS

Pojednostavljivanje trgovine sa EU

20. april 2011. | 14:33

Izvor: Euraktiv Srbija

Savet Evropske unije odobrio je potpisivanje konvencije kojom će biti pojednostavljena pravila trgovine EU i 22 zemlje i teritorije, među kojima je i Srbija, preneo je portal EurAktiv Srbija."To možda izgleda kao veoma tehnička stvar, ali u stvari otvara vrata pojednostavljivanju načina trgovine EU sa zemljama Južnog Mediterana i Zapadnog Balkana", kazao je evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Štefan File.

On je objasnio da nova pravila u trgovini pomoći privrednom rastu i ekonomskom napretku regiona i olakšati regionalnu integraciju, što će doprineti stabilnosti celog regiona.

Zeleno svetlo ministara poljoprivrede i trgovine omogućiće da se pravila o poreklu robe, na osnovu kojih se trguje po povlašćenim uslovima, regulišu jedinstvenim tekstom, umesto dosadašnjih 60 bilateralnih protokola, saopštila je Evropska komisija, koja će konvenciju i potpisati u ime EU.

Konvencijom su obuhvaćeni EU i 22 zemlje i teritorije - Zapadni Balkan, Turska, mediteranske zemlje obuhvaćene Procesom iz Barselone - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Liban, Maroko, Sirija, Tunis, Turska i Palestina, članice EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini - Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, kao i Farska ostrva.

Zemlje obuhvaćene konvencijom čine 21,1 odsto spoljne trgovine EU, pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostat. Trgovina EU i tih zemalja u 2010. dostigla je 599 milijardi evra.

Srbija je na 39. mestu na listi trgovinskih partnera, sa 11,5 milijardi evra i učešćem od 0,4 odsto.

Evropska komisija je 2007. godine predložila zaključenje sveobuhvatne konvencije o trgovini između EU i 22 teritorije, odnosno 21 zemlje i Kosova u skladu sa rezolucijom 1244 UN. Pregovori su trajali dve i po godine.

Savet ministara je zeleno svetlo za potpisivanje konvencije dao na sastanku krajem prošle sedmice.

Pravilima o poreklu definisano je za koji proizvod se može smatrati da je proizveden u određenoj zemlji ili zoni, što omogućava izvoz po preferencijalnim uslovima.

Za izvoz po povlašćenim uslovima proizvod ne mora biti u potpunosti proizveden na teritoriji obuhvaćenoj sporazumima o slobodnoj trgovini. On može biti proizveden od materijala iz trećih zemalja, ali mora da prođe dovoljna nivo obrade i stekne određenu dodatu vrednost u zoni preferencijalne trgovine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Trgovina, CEFTA, Izvoz

Lokacija: CEFTA

Ličnosti: Štefan File

Institucije: CEFTA, EU


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>