emg home
RSS

Ustavni sud: Zakon o vraćanju imovine crkvama ustavan

20. april 2011. | 15:56 17:07

Izvor: Beta

Ustavni sud Srbije nije prihvatio inicijative kojima se osporavala ustavnost Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

Kako je saopšteno nakon današnje sednice, Ustavni sud je ocenio da je taj Zakon zasnovan na Ustavu i da ne sadrži ni povredu načela pravne jednakosti i zabrane diskriminacije predviđene Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Državni organi najavljivali su ranije da će od odluke Ustavnog suda o ovom pitanju zavisiti rešenja u budućem zakonu o restituciji.

Prema Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata, koji je 29. decembra 2010. godine usvojila Vlada Srbije, zakon o restituciji bi trebalo da bude usvojen do juna 2011. godine.

Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama koji je usvojen 2006. godine, propisuje prioritet naturalne restitucije.

To znači da se oduzeta imovina vraća, po pravilu, u naturalnom obliku ili da se naknađuje drugom odgovarajućom imovinom ako naturalni oblik nije moguć, a da se tržišna novčana naknada isplaćuje samo ako prethodne dve varijante nisu moguće.

Na osnovu tog zakona, Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji krajem marta.

Tada je rečeno da je Direkcija za restituciju donosila samo rešenja kojima je vraćana imovina u naturalnom obliku.

Ustavni sud je trebalo do kraja marta da razmatra zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, ali je to izjašnjavanje odložio za period april-jun.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić, koji je bio na čelu radne grupe za pripremu zakona o vraćanju imovine, najavljivao je ranije da će se, u slučaju da Ustavni sud oceni da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ustavan, i u obeštećenju bivših vlasnika biti primenjana sva tri modela restitucije.

On je ranije rekao i da će, ukoliko mišljenje Ustavnog suda bude da taj zakon nije u skladu sa Ustavom, verovatno biti primenjen model finansijskog obeštećenja, ali u određenom procentu procenjene vrednosti oduzete imovine.

Predstavnici uduženja građana koji potražuju imovinu tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturalnom obliku, jer se uglavnom potražuje zemljište.

   

Nova rešenja za restituciju najranije sredinom maja


Predlog rešenja za obeštećenje bivših vlasnika imovine u Srbiji mogao bi biti pripremljen najranije sredinom maja.

U Ministarstvu finansija je danas rečeno da još nije izabran predsednik radne grupe koja je zadužena za izdradu nacrta zakona o restituciji.

Ta radna grupa trenutno nema čelnog čoveka jer je na tom mestu bio državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić koji je sredinom februara razrešen dužnosti, a na njegovo mesto još niko nije imenovan.

Posle odluke Ustavnog suda koji nije prihvatio inicijative kojima se osporavala ustavnost Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, biće potrebno najmanje dve do tri nedelje da se pripremi nacrt zakona o denacionalizaciji.

   

Antić: Sva oduzeta imovina može da se vrati u naturi


Mreža za restituciju sutra će Vladi Srbije podneti inicijativu da se ne čeka predlog novog zakona o restituciji, već da Skupština Srbije odmah razmatra ranije dostavljene predloge koji predviđaju vraćanje imovine u naturi, najavio je danas koordinator Mreže Mile Antić.

"Sva oduzeta imovina može da se vrati u naturi i nije potrebno da se čekaju novi predlozi kad su sprovodljivi i oni koji su već dostavljeni Skupštini", rekao je Antić.

On je dodao da je u maju 2009. Skupštini Srbije dostavljen Predlog zakona o restituciji koji je pripremilo ministarstvo finansija na čijem čelu je bio Milan Parivodić, a u martu 2009. godine predlog bivšeg poslanika Vladana Batića.

"Oba predložena zakona predviđaju naturalnu restituciju koja bi u kratkom roku mogla da bude sprovedena. Tim rešenjem bi bili zaštićeni interesi i države i građana kojima je oduzeta imovina, odnosno njihovih naslednika", istakao je Antić.

Mreža za restituciju će, kako je rekao, zatražiti od Vlade Srbije obustavi primenu Zakona o planiranju i izgradnji, do usvajanja zakona o restituciji.

Na taj način, prema njegovim rečima, bilo bi sprečeno da državna imovina prelazi u vlasništvo moćnih pojedinaca, na osnovu propisa koji omogućuju da se pravo korišćenja građevinskog zemljišta pretvori u pravo svojine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vraćanje imovine, Crkva

Ličnosti: Mile Antić

Institucije: Mreža za restituciju, Ustavni sud


Unesite tekst komentara:

20. april 2011. 21:51:38

| Sonja

1

KONAČNO!

21. april 2011. 12:53:28

| jelica

0

Da, konacno!!!!!

22. april 2011. 15:32:19

| Aca Mitic

0

Drzavni organi su duzni da pokrenu postupke u slucajevima kad je drzavna (nacionalizovana) imovina nezakonito preneta na druga pravna ili fizicka lica jer se oteto s netacno dostavljenim i falsifikovanim podacima drzavnih sluzbenika nigde na svetu ne moze legalizovati

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>