emg home
RSS

Potpisan Socijalno-ekonomski sporazum

29. april 2011. | 10:57 12:12

Izvor: Emg.rs

Premijer Mirko Cvetković potpisao danas socijalno-ekonomski sporazum za 2011. s predstavnciima sindikata i poslodavaca, podsetivši da je postignut dogovor da minimalna cena rada bude 102 dinara.

“Zadovoljstvo mi je što posle višemesečnog mukotrponog rada imamo dogovor. Sporazum je potpisan pred 1. maj, što mu daje dodatni socio-ekonomski značaj”, rekao je Cvetković.

Sporazum sadrži prava i obaveze i određene ciljeve zajedničke za sve potpisnike, rekao je on.

Cvetković je rekao da je Vlada u sporazum uključena i kao partner i kao poslodavac.

Vlada je odlučila da pokrije radni staž za sve one radnike u državnim preduzećima u kojima je on nepovezan, za šta će biti izdvojena značajana sredstva iz budžeta. Osim toga, rekao je Cvetković, Vlada predviđa značajan novac za podsticaj razvoja, rekao je on.

Premijer je rekao da je zajednički cilj potpisnika makroekonomsku stabilnost, uz uvažavanje značaja evropskih integracija kao dugorčnog cilja, za šta je potrebano da svi u narednom periodu daju svoj maksimum.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je rekao da većina napisanog u sporazumu treba da bude stalna tema i da poslodavci očekuju neuporedivo efikasniju Vladu. „Nadam se da će sporazum dati bolje rezultate nego prethodni dogovori, pogotovo zato što smo definisali mehanizam kontrole. Dogovorili smo da će samostalni sindikat mesečno sazivati sastanke na kojima ćemo moći da ustanovimo da li su partneri ispunili obaveze“, rekao je Atanacković.

Povećanjem minimalne zarade poslodavci su dali maksimum i očekujemo da Ministarstvo finansija ustanovi koliko je moguće povećati neoprezovani deo plata, kako bi se barem delimično smanjili povećani izadaci poslodavaca, rekao je on.

„Iz ovog sporazuma se vidi da je Vlada preuzela značajan deo obaveza u odnosu na druga dva socijalna partnera, ali mnogo je važnije da država nastavi i narednih godina da ispunjava slične zadatke“, rekao je Atanacković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da je konačno došlo do usaglašavanja sporazuma posle dužeg perioda i kako se nada da će on uroditi plodom i dati rezultate. “Najvažnije stavke sporazuma su povećanje minimalne plate za nešto više od sedam odsto i povezivanje radnog staža”, rekao je Orbović.

On je najavio novo razmatranje Opšteg kolektivnog ugovora i dodao kako očekuje da će Vlada doneti određene zakone koji će pomoći privredi u smislu rasterećenja od poreza i drugih opterećenja.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak je istakao da posle današnjeg potpisivanja sledi duga u teška faza, a to je primena sporazuma. “Očekujemo da potpisnici održe obećanja. Ovaj sporazum nije nikakv čaroban štapić, već upustvo koje treba da sledimo do kraja godine“, rekao je Čanak, dodajući da bi trebalo i sledeće godina nastaviti sa sličnim dogovorima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Socijalni program

Ličnosti: Mirko Cvetković, Ljubisav Orbović, Branislav Čanak, Nebojša Atanacković

Institucije: Savez samostalnih sindikata Srbije, Vlada Srbije, Unija poslodavaca Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • UPS traži da Vlada poštuje Socijani sporazum i zakone

    21. oktobar 2011. 14:10 |

  • Srbija pala za četiri mesta po uslovima poslovanja

    20. oktobar 2011. 14:10 |

  • Unija poslodavaca: Izigran Socijalni program

    14. oktobar 2011. 14:10 |