emg home

RSS

Đelić: Beli šengen za Srbiju siguran do kraja godine

26. maj 2011. | 10:03 21:16

Izvor: Beta

Ovog leta neće biti nikakve opasnosti za beli šengen za građane Srbije, a prvi momenat kad bi zemlje EU mogle da primene klauzulu za njegovo privremeno ukidanje mogao bi biti krajem godine, izjavio je danas vicepremijer Božidar Đelić.

Đelić je podsetio da je Evropska komisija prošle nedelje usvojila predlog za uvođenje klauzule koja bi jednoj ili više članica šengenskog prostora dala mogućnost da privremeno ukine beli šengen zemljama iz kojih dolazi 50 odsto više zahteva za azil ili nelegalnih imigranata.

"Očekujemo da takva promena bude usvojena na samitu EU 24. juna, ona će posle toga ići u proceduru Evropskog parlamenta i može da bude usvojena do kraja godine. Drugim rečima, za letnje raspuste nema
nikakvog rizika za naš beli šengen", rekao je Đelić posle sastanka sa izvestilicom EP za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanjom Fajon.

Na osnovu te klauzule zemlje šengenskog prostora mogle bi da najpre na šest meseci suspenduju bezvizni režim za zemlju iz koje dolazi povećan broj lažnih azilanata i ako se ni u tom roku problem ne reši suspenziju produže na devet meseci, rekao je Đelić. "Ako ni tad problem ne bude rešen, onda bi ta zemlja bila skunuta sa bele šengen liste i morala ponovo da prođe celu proceduru da bi se vratila na beli šengen", naveo je Đelić i dodao da je obavestio Tanju Fajon o merama koje je preduzela srpska vlada da bi sprečila priliv lažnih azilanata.

Đelić je rekao da će srpska policija pojačati kontrole na granicama i češće nego ranije tražiti od građana dokaze cilja putovanja, kontakata u zemlji koju posećuju, dokaze o socijalnom osiguranju, povratnu kartu i dovoljno novca za boravak.

Navodeći da broj lažnih imigranata sezonski raste, on je dodao da Srbija želi da spreči da se ponovi slučaj od prošlog leta, kad je naročito povećan broj lažnih azilanata.

Đelić je predložio da i zemlje šengenskog prostora podele sa Srbijom odgovornost za kontrolu građana koji dolaze na njihovu teritoriju.

On je ukazao da je bezvizni režim najopipljiviji deo srpskih evropskih dostignuća i dodao da Vlada neće dozvoliti da to dostignuće bude ugroženo.

Tanja Fajon je istakla da nije moguće tolerisati povećan broj građana Srbije koji traže azil, naročito u Belgiji, Luksemburgu, Švedskoj i Nemačkoj i izjavila da je zadovoljna novim merama Vlade o kojima ju je izvestio Đelić.

"Vraćanje Srbije na crnu šengensku listu ne bi bilo dobro. Nadam se da nikada nećemo aktivirati suspenziju bezviznog režima Srbiji. Nadam se da će srpske vlasti učiniti sve da do toga ne dođe", ukazala je ona.

Ona je istakla da će sledeće nedelje biti predstavljen u Briselu prvi izveštaj Evropske komisije o tome šta se zbiva na granicama i koliko ljudi putuje. "To će biti prvi tačni brojevi jer smo do sad imali samo nezvanične informacije, i ja očekujem da će sledeće nedelje biti mnogo reči i u Briselu i u EP o tome koliko je uspešna bila Srbija, koliko građana traži azil, koliko njih putuje i gde ih ima najviše", navela je Tanja Fajon.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vizna liberalizacija

Ličnosti: Božidar Đelić, Tanja Fajon

Institucije: EK, EU, EP


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi