emg home

RSS

Hamarberg: Novinari ograničeni u radu i slobodnom izražavanju

16. jun 2011. | 12:55

Izvor: Beta

Novinari u Evropi se suočavaju s mnogim problemima koji ograničavaju njihovu mogućnost da rade i izražavaju se slobodno, od pretnji koje trpe, pa čak i ubistava, do zavisnosti od finansijera medija, ocenio je komesar Saveta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg.

"U Srbiji, kao i u nekim drugim evropskim zemljama, novinarima trebaju telohranitelji. Novinarima se preti, neki su ubijeni, a počinioci uglavnom nisu privedeni pravdi, a ta nekažnjivost šalje lošu poruku i novinarima i društvu", ukazao je Hamarberg drugog dana skupštine Evropske federacije novinara u Beogradu.

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić naveo je da je on jedan od novinara koji su pod celodnevnom policijskom zaštitom i da je upravo juče dobio pismo s pretnjom da će biti likvidiran.

Hamarberg je, govoreći na posebnoj debati o slobodi štampe u Evropi i načinu da se uspostave fundamentalna prava, ocenio da postoji i ogroman pritisak na istraživačko novinarstvo, koje je u padu, zbog ekonomskih zahteva tržišta. "Velike firme kupuju medijske kuće i kanale za emitovanje, ali ne poštuju uvek medijsku etiku", istakao je on.

On je dodao da svi pomenuti problemi ukazuju na potrebu da se ponovo sagleda sistem samoregulacije koji, po njegovim rečima, ne funkcioniše dobro.

Ukazujući da su mediji neophodni kao kontrolori društva i arena za socijalni dijalog, Hamarberg je istakao: "Sada nam je više nego ikada potreban javni servis, ali treba se čuvati da se on ne pretvori u državnu propagandu.”

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je da vlade treba da izbegavaju zakone koji bi uticali na sadržaj tekstova i izveštaja novinara. Ona je kao poseban problem navela činjenicu da u većini slučajeva još nije regulisano vlasništvo medija. Ona je ukazala da mediji sve više postaju zavisni od finansijera, koji su zbog ekonomskih zahteva tržišta neophodni za njihov opstanak, što utiče na pad istraživačkog novinarstva.

Generalni sekretar Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu Oliver Vujović podsetio je da je u prošloj godini, prema evidenciji te organizacije, direktne pretnje primilo 400 novinara u 20 zemalja, a 2.000 njih indirektne. On je pozvao medije na veću solidarnost kada su novinari izloženi pretnjama, ukazujući da lokalni mediji najčešće ne pišu o tim slučajevima, već se pre za njih sazna iz inostranstva.

Navodeći da su često novinari jedini koji nešto preduzimaju u borbi protiv korupcije, Vujović je posebno ukazao na ugroženost novinara u manjim mestima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji

Ličnosti: Veran Matić, Tomas Hamarberg, Tanja Fajon Oliver Vujović

Institucije: Savet Evrope, EP, Evropska federacija novinara

Kompanije: B92


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi