emg home
RSS

Lisovolik: Izgleda da je kriza prošla

19. jun 2011. | 09:40

Izvor: Beta

Životni standard u Srbiji biće bolji iduće godine ako se ostvari projekcija da ekonomski rast 2012. bude 4,5 odsto, ocenio stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Projekcija je da će ekonomski rast biti tri odsto ove i 4,5 odsto 2012. Izgleda da je kriza prošla, ali postoji mogućnost povratka krize. Mada proizvodnja i izvoz nastavljaju rast i srpska ekonomija polako staje na noge, ipak i dalje postoje rizici i to posebno spoljni, u vidu mogućeg poskupljenja energenata ili turbulencije u zoni evra, rekao je Lisovolik i upozorio da i na unutrašnjem planu može doći do prekomernog povećanja zarada u javnom sektoru i penzija, tim više što je 2011. predizborna godina.

Lisovolik je dodao da Srbija može da uhvati korak imajući u vidu nizak nivo dohotka u odnosu na njoj slične evropske zemlje. "Takođe, vidimo potencijal u nekoliko značajnih direktnih stranih investicija, kao što je recimo FIAT", rekao je Lisovolik za Pres.

Komentarišući probleme u Srbiji, Lisovolik je naveo da je potrebno smanjiti javni sektor, koji je ocenio kao ogroman, i poboljšati uslove investiranja. "Pre svega su neophodni olakšanje uslova korišćenja
građevinskog zemljišta, privlačenje direktnih stranih investicija i smanjenje opterećenja privrede", rekao je Lisovolik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Španija se nosi s privrednim teškoćama

    11. oktobar 2011. 15:10 |

  • Lisovolik: Srbija sada bolje pripremljena za krizu nego 2008.

    04. oktobar 2011. 12:10 |

  • Lisovolik: Srbija da uvede mere za ublažavanje krize

    26. septembar 2011. 09:09 |