emg home
RSS

Izmene zakona o javnim nabavkama u septembru

20. jun 2011. | 16:53

Izvor: Beta, Emg.rs

Izmene zakona o javnim nabavkama, koje će predviđati centralizaciju sistema javnih nabavki, mogle bi biti usvojene u septembru, rečeno je danas na konferenciji o Strategiji javnih nabavki u Srbiji, koja se održava u Domu narodne skupštine u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da su 2010. godine javne nabavke vredele oko 2, 6 milijardi evra, što čini oko 10 odsto BDP, kao i da o njihovom značajju govori činjenica da, recimo, poljoprivreda čini oko 13 odsto BDP-a.

"Svaki problem u sistemu javnih nabavki ugrožava svakog građanina pojedinačno", rekao je Đelić i dodao da ne mogu biti zadovoljni jer devet godina od donošenja zakona pitanje javnih nabavki još nije kvalitetno uređeno.

Prema njegovim rečima, problem je nameštanje tendera, što poslove dobijaju fantomske firme, što se aneksima menjanju ugovori, pa najniža ponuda na tenderu tokom realizacije bude višestruko veća, što se oko 20 odsto poslova dobija u direktnim pregovorima, iako bi to trebalo da bude izuzetak.

"Sve je to teško dokazati, ali to mora biti predmet našeg interesovanja", rekao je on i najavio donošenje izmena zakona o javnim nabavkama.

Te izmene, prema rečima Đelića, će predvideti centralizaciju sistema javnih nabavki kako bi se izbegla korupcija i dobile niže cene.

On je dodao da je centralizacija javnim nabavki dala dobre rezultate u Sloveniji, a da je tom rešenju priblegla i Hrvatska.

"Na primeru javnih nabavki država mora da pokaže da se istinski bori protiv korupcije", rekao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je neophodna međuinstitucionalna koordinacija između institucija u reformi sistema javnih nabavki.

Prema njegovim rečima, potrebno je formirati stalno telo koje će se baviti javnim nabavkama, ali i koncesijama i privatno javnim partnerstvom.

Kada je reč o korupciji u sistemu javnih nabavki, dodao je Dežer, puno bi značilo za srpsku privredu kada bi se smanjila korupcija i uštedelo između 10 i 15 odsto. U tom smislu, prema njegovim rečima, prevencija igra značajnu ulogu, ali i nezavisno sudstvo.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević je kazao da je urađen Nacrt Strategije javnih nabavki, koja treba da bude osnov za donošnje izmena zakona o javnim nabavkama.

Prema njegovim rečima, tokom leta će biti formirana radna grupa za izradu izmena zakona. Očekuje se da zakon bude donet u septembru, dodao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi