emg home
RSS

Dramatično povećan broj pešaka poginulih u saobraćaju

24. jun 2011. | 14:48

Izvor: Beta, Emg.rs

Broj pešaka poginulih u saobraćajnim nesrećama, tokom prvih pet meseci 2011. godine, povećan je 67,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.Istovremeno, broj povređenih pešaka porastao je 17 odsto, a i broj povređenih putnika u vozilu veći je skoro 15 odsto.

U saopštenju se ne navodi broj poginulih pešaka.

Kao uzrok tog negativnog trenda navodi se da vozači, ali ni pešaci, ne poštuju saobraćajna pravila.

Kao najčešće greške i prekršaji vozača zbog kojih stradaju pešaci, navode se nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštovanje obaveza prema pešacima, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Najčešće greške pešaka su prelaženje kolovoza van pešačkog prelaza, prelazak na crveno svetlo semafora za pešake i nepropisno kretanje kolovozom.

Kako jedan od ključnih propusta pešaka navodi se i nepažnja, posebno kada se koristi mobilni telefon ili drugi uređaj sa slušalicama na ušima prilikom prelaska kolovoza.

Agencija za bezbednost u saobraćaju skreće pažnju i na to da je počela letnja turistička sezona, pa posebno treba da budu oprezni vozači koji kreću na duža putovanja.

"Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, da budu strpljivi, da na put krenu na vreme i da poštuju pravila saobraćaja, svesni svoje odgovornosti za bezbednost saobraćaja", naveli su iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Saobraćaj, Bezbednost, Hronika, Saobraćajna nesreća

Institucije: Agencija za bezbednost u saobraćaju


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi