emg home
RSS

Premijer i ministri otvorili skupštinu dijaspore

06. jul 2011. | 12:26

Izvor: Beta

Premijer Mirko Cvetković i ministri Srđan Srećković i Ivica Dačić otvorili su danas u Beogradu drugu Skupštinu dijaspore i Srba u regionu i poručili da žele da grade najbližu moguću ekonomsku, kulturnu i političku saradnju s blizu četiri miliona Srba koji žive u celom svetu.

Ministar dijaspore i vera Srđan Srećković je rekao da je dijaspora od 2000. investirala 550 miliona dolara u mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi oko 25.000 ljudi, ali da je potencijal mnogo veći i da ima prostora za napredak. "Po osnovu deviznih doznaka dijaspore, u zemlju je ušlo oko pet milijardi dolara, što je možda i odlučujuće doprinelo makroekonomskoj stabilnosti zemlje i očuvanju životnog standarda", rekao je on.

Srećković je naglasio da će se Srbija zalagati za prava srpskog naroda u zemljama u regionu, jer je cilj da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao što ga imaju nacionalne zajednice u Srbiji.

"Srbija postaje stožer i tačka okupljanja našeg celokupnog raseljenja, upravo zato što se državni vrh nikada do sada ovako ozbiljno nije bavio problematikom dijaspore i Srba u regionu. Verujem da je vreme nerazumevanja i poljuljanih odnosa matice i dijaspore daleko iza nas i da zajedničkim snagama postajemo iskreni partneri", rekao je Srećković.

On je dodao da iza sebe treba ostaviti period kada se od dijaspore očekivalo da daje i pomaže, a da ne može da očekuje da matica ima sluha za njen glas i mišljenje.

Srećković je dodao da Srbija u procesu evroatlantskih integracija želi da sačuva sopstveni identitet i autentičnost, tako da je od izuzetne važnosti očuvanje nacionalnog identiteta Srba koji žive izvan matice.

Premijer Mirko Cvetković je rekao da snažno veruje da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata i datum početka pregovora.

On je kazao da su delegati na skupštini ambasadori Srbije u svetu koji mogu mnogo da urade na promociji nacionalnog identiteta, i ekonomskih potencijala. Cvetković je naveo da je otvoreno novo poglavlje u međusobnim odnosima matice i dijaspore, koji dovode do uspostavljanja međusobnog odnosa koji će doneti korist svima. "Sada želimo da osetite podršku Srbije, jer vi ste oduvek pomagali Srbiji", poručio je on.

Cvetković je delegate upoznao sa osnovnim elementima ekonomske politike koja, između ostalog, podrazumeva rast BDP-a od tri odsto ove godine.

Potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao da najmanje četiri miliona Srba u raseljanju čini most ka budućnosti svog naroda i zemlje i dodao da dijaspora doprinosi nastojanjima unapređenje svih segmenata ovog društva. On je rekao da ljude iz dijaspore najviše interesuju državljanstvo i dokumenta i pozvao ih da u Srbiji izvade nove pasoše jer stari važe do kraja ove godine.

Dačić je pozvao sve da mu prijave korupciju u policiji i dodao da očekuje da će policijski službenici biti spremni na saradnju. "Ako vam budu govorili kako nešto ne može da se reši, obavestite me o tome, nema problema koji ne može da se reši", podvukao je Dačić.

On je dodao da Srbija mora da vodi računa o interesima svakog Srbina u svetu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jul - 17. jul 2011.

>>

Povezani naslovi