emg home

RSS

Cene nekretnine u Beogradu pale u 2011. do 20 odsto

22. avgust 2011. | 17:59

Izvor: Tanjug

Stambeni objektu u Beogradu su od početka godine pojeftinili do 20 odsto, a prodaja je smanjena i do 30 procenata, rečeno je danas u agencijama za promet nekretnina.



Predstavnici agencija kažu da su pale pre svega "prenaduvane" cene stanova, kao i da je manje kupaca zbog sve teže ekonomske situacije, ali i mera Narodne banke Srbije kojom je od 1. jula povećano obavezno učešće pri podizanju stambenih kredita sa 10 na 20 odsto.

Direktorka prodaje agencije "Lider" za teritoriju Starog grada i Vračara Ljiljana Čičić je rekla da se u Beogradu prodaju samo nekretnine po cenama nižim između 10 i 20 odsto od onih u oglasima.

"Prodavci sa realnim cenama uspevaju da prodaju stanove", kazala je Čičić dodajući da na tražištu nekretnina u glavnom gradu cene zvanično nisu pale.

Na primer, za stan oko 130 kvadrata u Starom gradu se ranije tražilo 280.000 evra, a sada 200.000, na Vračaru stan od 76 kvadrata ranije se prodavao za 156.000, a sada 125.000 evra.

Opao je broj "keš kupaca" stanova do 50.000 evra, dok su kupci stanova pomoću kredita gotovo nestali, rekla je Čičić.

Predstavnik agencije "Menadžer" Milan Simonović je takođe ukazao da su cene nekretnine smanjene od početka godine , kao i da je ponuda veća, a potražnja manja.

Zbog posledica ekonomske krize i najava nove krize narod ima sve manje novca za rešavanje stambenog pitanja, rekao je Simonović dodajući da se veliki stanovi teže prodaju.

Na primer, stan u novobeogradskim blokovima, od 50 do 55 kvadrata, koštao je ranije oko 75.000 evra, a sada se traži oko 67.000 evra, u Žarkovu cena novog stana od 47 kvadrata pala je sa 62.000 na 52.000 evra, naveo je Simonović.

Vlasnik agencije "Evropa ekskluziv" i predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina "Krov" Tomislav Sekulić je kazao da su cene od početka godine niže između 10 i 15 odsto na periferiji Beograda, dok su u gradu niže između pet i 10 procenata.

U blizini Hrama Svetog Save na Vračaru stanovi su se prodavali ranije između tri i četiri hiljade evra po kvadratu, a sada najviše za 2.500 evra, naveo je Sekulić.

Stanovi se i dalje dosta traže na dobrim lokacijama kao što su Vračar i Dedinje, gde su cene neznatno korigovane, dok je najveći pad cena zabeležen u prometu nekretnina u Višnjičkoj banji, Borči, Zemun polju, na Petlovom brdu i ostalim perifernim delovima grada. Sekulić je kazao da je promet nekretnina u Beogradu pao do 30 odsto.

"Stambeni objekti se ipak prodaju, čak i tokom bombardovanja Beograda 1999. godine su se prodavali u glavnom gradu i Srbiji, tako da su neodgovorne izjave pojedinih zvaničnika i predstavika agencija da nema prodaje, ili da se očekuje veći pad cena u narednom periodu", naglasio je Sekulić.

Direktor agencije "Cvetković - Roškov" Miroslav Cvetković smatra da je odluka NBS o povećanju obaveznog učešća prilikom kupovine stanova na kredit najviše pogodila potencijalne kupce manjih stanova, a nije uopšte uticala na promet većih i luksuznih stambenih objekata koji se mahom kupuju za gotov novac.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nekretnine


Unesite tekst komentara:

01. septembar 2011. 11:56:13

| Marko

0

cene kvadrata konstantno padaju zato što nema kupaca, ali ne zato što im ne treba stan, nego što nemaju ni gotovinu, ni učešće za kredit, ni kreditnu sposobnost i hrabrost-siguran posao da ceo život vraćaju stambeni zajam. Ukoliko prodavac stvarno želi da proda nekretninu, prisiljen je na to da uzme od kupca onoliko koliko mu ponudi, što znači da cenu određuje kupac. On ponudi koliko može pa je na prodavcu da uzme ili čeka. A kako je vest o daljem padu cena stanova već obišla svet prodavci grabe šta im se nudi jer ne postoji donja granica vrednosti nekretnine. To je onaj nivo koji se obostrano prihvati i koji se realizuje kroz kupoprodajni ugovor. Kupci em što se ne usude da se zadužuju, em im se baš ovog trena i ne žuri, kalkulišu – biće još jeftinijih kvadrata.

<<

23. april - 29. april 2012.

>>