emg home
RSS

Dačić: Zahtev da napustimo sever - poziv na raseljavanje

29. avgust 2011. | 14:47 14:53

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da zahtev evropskih zvaničnika da Srbija napusti sever Kosova predstavlja poziv na raseljavanje Srba sa te teritorije.

"To je poruka da se Srbi odsele sa Kosova koja podstiče na dalje etničko čišćenje Kosova, bez obzira na to što dolazi od evropskih političara", rekao je Dačić posle obilaska baze Žandarmerije kod administrativnog prelaza Tabalije.

Dačić je rekao da veruje da evropski zvaničnici "nisu svesni šta govore" a ocenio je i da misle da neko u Beogradu može da diktira šta će Srbi na Kosovu da rade.

"Ne, u Beogradu može neko da kaže šta god hoće, Srbi na Kosovu sigurno neće prihvatiti takozvano nezavisno Kosovo", rekao je on.

Dačić je poručio Srbima sa Kosova da donose racionalne odluke, budu svesni trenutne situacije i dodao da smatra da svaka jednostrana akcija ne doprinosi stabilnosti na Kosovu.

"Prištinska taktika je takva da se napravi jednostrani akt i onda kažu da se stanje ne može vratiti na prethodno, čime legalizuje nasilje", kazao je Dačić.

On je naveo da je neophodno naći kompromisno rešenje koje će garantovati opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i koje će im obezbediti ravnopravan tretman međunarodne zajednice u odnosu na ono što su Albanci imali ranije.

Ministar unutrašnjih poslova  rekao je da jedinice policije obezbeđuju Kopnenu zonu bezbednosti ka administrativnoj liniji i da su "pripravne za bilo kakvo prenošenje nasilja, terorizma i kriminala" na druge delove Srbije.

Dačić je, nakon obilaska policijske baze kraj administrativnog prelaza Tabalije, rekao da policija sarađuje sa Kforom i Euleksom ali da bi ta saradnja trebalo da bude bolja.

Ministar policije je, posle pokazne vežbe Žandarmerije, ukazao da je u toku "pokušaj pravljenja Berlinskog zida" na severu Kosova i da zatvaranje administrativnih prelaza "nije rešenje".

On je kazao da Srbija želi mir i nastavak dijalog, ali da su za mir i bezbednost na Kosovu zadužene međunarodne snage jer srpski organi reda tamo nisu pristuni.

Dačić će kasnije danas posetiti administrativni prelaz Rudnica i pripadnike Žandarmerije na tom području, posle čega će sa saradnicima održati sastanak u Policijskoj stanici Raška.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ivica Dačić


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi