emg home

RSS

Referentna kamata smanjena na 11,25 odsto

08. septembar 2011. | 13:21

Izvor: Emg.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas referentnu kamatnu stopu smanjio 0,5 procentnih poena, na 11,25 odsto, posle procene da se nastavlja pad inflacije i inflacionih pritisaka, saopštio NBS.

Prognoza Izvršnog odbora je da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu biti snažan dezinflatorni faktor, što, kako je navedeno, potvrđuju najnovije informacije o aktuelnim i očekivanim kretanjima u Srbiji i u okruženju, a očekuju se i stabilizacija cena hrane i usporavanje rasta regulisanih cena.

"Mogućnost produbljenja globalnih ekonomskih problema je i dalje prisutna. Zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetranim fondom doprineće ublažavanju mogućih implikacija u vezi s rizicima u pojedinim razvijenim zemljama i valutnim zonama", ističe NBS.

Dodaje se da je sprovođenje fiskalne politike u skladu s dogovorenim pravilima fiskalne odgovornosti i od ključne je važnosti za očuvanje makroekonomske stabilnosti i smanjenje rizika zemlje. "Odluka o daljoj relaksaciji monetarne politike doneta je kako bi inflacija bez većih oscilacija došla na cilj. Izvršni odbor očekuje da će inflacija nastaviti da pada do kraja godine i da će se u granicama cilja naći u prvom polugodištu naredne godine", navedeno je u saopštenju NBS-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

14. novembar - 20. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi