emg home
RSS

Tadić: Niko ne treba da nas ubeđuje da rešimo pitanje Kosova

09. septembar 2011. | 08:44 16:06

Izvor: Emg.rs, Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da niko ne mora da ubeđuje Srbiju da je pitanje Kosova neophodan uslov za evro-integracije, već da Srbija to pitanje sama hoće da reši, zbog svojih građana i stabilnosti.

Tadić je na Forumu Srbija-EU rekao da Srbija hoće da nastavi politiku traženja miroljubivih rešenja kroz konstruktivan dijalog s Prištinom, koji je do sad i dao rezultate.

Tadić je rekao da se moraju biti nađena rešenja za sever Kosova, garancije za bezbednost Srba u enklavama, status spomenika kulture i manastira i imovinu Srbije.

On je rekao da bez obzira na to koliko će EU biti spremna na integraciju s Srbijom Srbija nastavlja reforme i očekuje da u EU bude tretirana kao i druge zemlje koje su u procesu pristupanja, bez postavljanja novih uslova koji nisu u skladu s kopehapškim kriterijumima.

Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta, rekao je da će pitanje odnosa Beograda i Prištine biti jedan od ključnih faktora za odluku o kandidaturi Srbije. On je na forumu rekao da je dijalog Beograda i Prištine najbolje mesto za rešavanje problema. “Način da se spreči jednostrano delovanje je samo dijalog”, rekao je on.

On je rekao da će pri odlučivanju o kandidaturi i u proceu daljih integracija Srbije biti razmatrani i pravni temelji, reforma pravosuđa, uspeh u sprovođenju zakona i sposobnost za konstruktivnu regionalnu saradnju, u kojoj je, kako je rekao, Srbija ostvarila veliki napredak.

“Ulazak Zapadnog Balkana u Uniju čini se da stavlja tačku na poslednji građanski rat u Evropi”, rekao je on.

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da Srbija neće odustati od odlučnog nastavka reformi i integracija u Evropsku uniju bez obzira na probleme na tom putu. Cvetković je rekao da je to suštinski interes zemlje i garancija za bolji život građana i da je članstvo u EU i cilj i sredstvo.

Premijer je rekao da je ulazak u EU cilj za Srbiju jer će nakon što postane punopravna članica moći da koristi sve pogodnosti ali da je to i sredstvo jer ostvarivanje svake faze na tom putu znači da su ispunjeni svi zakonski i institucionalni uslovi za razvoj privrede i bolji život građana.

On je rekao da je samo u 2009. došlo do pada bruto domaćeg proizvoda, dok je u 2011. predviđen rast od dva odsto.Cvetković je dodao da izvoz Srbije godišnje raste oko 20 odsto dok se strane investicije povećavaju devet odsto godišnje.

Premijer je podsetio da će Srbija uskoro usvojiti zakone o restituciji i o javnoj svojini čime će se steći uslovi da se povećaju strane investicije.

Vicepremijer Božidar Đelić je rekao da je 2011. odlučujuća za strateški cilj Srbije, a to je punopravno članstvo u EU. On je rekao da su ostala 34 dana do objavljivanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi i kako se nada da će Srbija dobiti datum početka pregovora.

On je rekao da je Srbija ispunila rerormski akcioni plan, bori se protiv kriminala, korupcije i nelegalnih migracija i zaokružila je saradnjnu s Haškim tribunalom i vodi nužan dijalog s Prištinom.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je izjavila da je ispunjeno 98 odsto obaveza iz plana evro-integracija kad je reč o usvajanju zakona. Ona je rekla da je prethodnih godina uloga Skupštine do te mere evoluirala da bi se taj razvoj mogao nazvati prevazilaženjem ozbiljne krize. “Od institucije koja blokira proces postal smo partner, dom u kom se razvija dijalog”, rekla je ona.

Predsedavajući Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc je izjavio da se socijaldemokrate u EP nadaju i očekuju da EK u oktobru preporuči da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. Šulc je naglasio da evropske socijaldemokrate uvek podržavaju reforme koje nude perspektivu evropske budućnosti, ne samo zbog simpatija prema građanima ovog marginalizovanog regiona, nego zato što je to i u interesu Evrope.

On je naveo je da je regionalni pristup neophodan uslov za razvoj i da države Zapadnog Balkana moraju sarađivati u svim aspektima. Dijalog Srbije i Kosova je dobar primer traganja za rešenjima, iako postoji neslaganje Beograda i Prištine, rekao je on.

Šulc je ocenio je da je Srbija ostvarila veliki napredak kako bi postala sledeća zemlja koja će početi pristupne pregovore sa EU, dodajući da su evrointegracije bile prioritet vlade i predsednika Srbije, što pokazuje jasnu posvećenost Srbije približvanju EU.

EK će ponekad zauzimati veoma stroge stavove koji će srpskim građanim delovati razočaravajuće što se može odraziti privlačnost članstva u EU, naveo je Šulc. On je međutim naglasio da je integrcija Srbije u EU najbolji način za trajnu socijalnu stabilnost, mir i pravdu.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović ponovio je da je za Srbiju i Srbe na severu Kosova neprihvatljivo dovođenje kosovskih carinika. Stefanović je u izjavi novinarima u pauzi foruma rekao kako se plaši da će Priština 16.

septembra pokušati da jednostrano na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dovede carinike Kosova. Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini ne kriju da će to pokušati da urade 16. septembra iako u razgovorima o carinskim pečatima 2. septembra u Briselu nije bilo ni reči o takvom rešenju za administrativne prelaze na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, kosovski Srbi to neće prihvatiti već će građanskim otporom to pokušati da spreče.

On je dodao da Srbija ne želi nikakve sukobe već dijalog i dodao da Beograd do sada nije povukao nijedan jednostrani potez.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da su male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora sa EU. On je rekao da treba biti oprezan u predviđanjima da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, ali je i dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija unapredila borbu protiv organizovanog kriminala i da je odlučna u nameri da je razvija uz podršku međunarodne zajednice. Dačić je na Forumu Srbija - Evropska unija rekao da je šverc droge jedan od najtežih oblika organizovanog kriminala koji pogađa čitavu Evropu.

"Tri četvrtine heroina u Zapadnu Evropu dolazi preko Balkana a dve trećine kriminalnih grupa koje švercuju heroin su albanske kriminalne organizacije", rekao je Dačić na panel diskusiji o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Dačić je istakao da se u poslednje vreme balkanski put heroina sve više koristi i za šverc kokaina iz Južene Amerike do Zapadne Evrope i da su otkriveni mnogi državljani Srbije kao članovi najorganizovanijih kartela za šverc kokaina.

On je podsetio da je u poslednje četiri godine zapljenjeno 10 tona droge u Srbiji i isto toliko širom sveta na osnovu informacija MUP Srbije i BIA. Dačić je rekao i da je u borbi protiv korupcije od početka ove godine otkriveno 2.479 krivičnih dela a da je prošle godine prijavljeno 3.814 ljudi za korupciju. On je dodao da je uhapšeno više od 100 pripadnika MUP-a zbog korupcije.

Na prvom Forumu Srbija-EU u Beogradu okupili su se zvaničnici, privrednici i predstavnici medija i nevladinog sektora iz zemalja Evropske unije i regiona, a Srbija na skupu predstavlja napredak u reformama.

   

Ćirić: Nema razvoja bez dobrog obrazovanjaMinistar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je danas da su promena obrazovnog sistema i primena ekonomije znanja preduslovi održivog razvoja industrije Srbije.

Ćirić je na panelu "Ekonomija znanja" u okviru Forumu Sebija-EU koji se održava u Beogradu, kazao da su zemlje koje su tkom krize imale dobre rezultate, svoj uspeh zasnivale na jakoj industriji, ali pre svega na obučenim, visokokvalifikovanim kadrovima.

"Ključni generator rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u narednom periodu biće podsticaj izvoza, uz povećanje investicija, i dodatno osposobljavanje zaposlenih", ocenio je Ćirić.

On je podsetio dsa je juna utvrđena Strategija razvoja Srbije do 2020. godine, u kojoj je procenjeno da je neophodno da BDP godišnje raste po četiri odsto da bi rast privrede bio održiv.

"Ključni argument za ostvarivanje tog cilja je primena inovacija radi stvaranja novih proizvoda i tehnologije", ukazao je Ćirić.

Prema rečima ministra, strani investitori kao prednost Srbije iznose obučenu i relativno jeftinu radnu snagu, ali predlažu da Srbija prilagodi obrazovni sistem posticanju izvoza i proivodnje kvalitenije robe.

Ćirić je ocenio da je veoma bitno ugledanje na tehnološki razvoj zemalja EU, ali Vlada ne može da to čini sama, već je potrebno veće učešće industrije, istraživačkih organizacija i privatnog kapitala.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi